Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum organiseren herdenking slavernijverleden

Verhaal op zaal in het Frans Hals Museum Haarlem
Verhaal op zaal in het Frans Hals Museum Haarlem
Foto: Stefan Rustenburg

HAARLEM –  Op zaterdag 1 juli herdenkt Haarlem de slachtoffers en vieren we tegelijkertijd de afschaffing van de slavernij. Daarom organiseren Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum op die dag Keti Koti Haarlem: een gratis toegankelijk evenement met muziek, workshops, hapjes en uitwisseling in het museum.

(bron: Frans Hals Museum / foto’s: Stefan Rustenburg)

Ook voegt het Frans Hals Museum vanaf 1 juli extra informatie toe aan de vaste collectiepresentatie. Daarmee ontdekken bezoekers met speciale tekstbordjes en rondleidingen de kunst van de stad vanuit de blik van slavernij en de ongelijke machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem.

Kolonialisme en slavernij
Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Tien jaar daarvoor werd er formeel een einde aan gemaakt. Maar ook daarna bleven de sporen van slavernij zichtbaar en voelbaar in ongelijkheid en (verborgen) discriminatie.

Het Frans Hals Museum heeft veel werken uit de periode vanaf 1600, toen de grondslagen van het Nederlandse koloniale rijk werden gelegd. Hoe is de geschiedenis van handel, die gepaard ging met geweld en slavernij zichtbaar in het museum? Wat stellen kunstenaars van nu daar tegenover?

Samen met Stichting Keti Koti Haarlem en Ineke Mok en Dineke Stam, onderzoekers en schrijvers van het onlangs gepubliceerde boek Haarlemmers en de slavernij, kijkt het Frans Hals Museum met een andere blik naar de collectie. Onder hun begeleiding oefenden medewerkers en conservatoren hiermee tijdens co-creatiesessies. Ook worden museumdocenten speciaal getraind op het onderwerp. De bevindingen uit deze samenwerking neemt het Frans Hals Museum mee in de vaste collectiepresentatie en de programma’s in het museum.Tastbare herinneringen aan een pijnlijk verleden uitgelicht
Het Frans Hals Museum toont kunstwerken die onderdeel zijn van koloniale geschiedenis in Nederland en Haarlem. Dit zijn tastbare herinneringen aan een pijnlijk verleden waar het museum in dit project bij wil stilstaan. Daarom kunnen bezoekers van 1 juli tot en met 3 september bij zo’n twaalf kunstwerken en objecten die een link hebben met slavernij of het koloniaal verleden meer ontdekken over deze geschiedenis, die tot op de dag van vandaag doorwerkt in de samenleving. Ook kunnen bezoekers iedere zondag in gesprek met speciaal getrainde museumdocenten over dit onderwerp tijdens een interactief Verhaal op zaal. Meer informatie: franshalsmuseum.nl/sporenvanslavernij

Keti Koti Haarlem op 1 juli
De Keti Koti herdenking en viering vindt plaats in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62 in Haarlem, op 1 juli van 16.00 – 20.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) met sprekers, waaronder burgemeester Jos Wienen, een ceremonie, muziek, workshops, verhalenvertellers en met hapjes en drankjes. De toegang is gratis. Meer informatie over het programma volgt binnenkort op franshalsmuseum.nl/ketikoti.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen