Al twee jaar lang iedere week feest voor de kleintjes op het Teylerplein

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Al ruim 2 jaar is het iedere woensdagochtend feest op het Teylerplein. Feest voor de allerkleinsten uit de Amsterdamse buurt! Er wordt voorgelezen, muziek gemaakt en koffiegedronken. Het buurtinitiatief zorgt voor veel stralende gezichten van jong tot oud. Op woensdag 7 juni om 10.45 uur viert Buurtinitiatief Pilot Teylerplein hun tweejarig bestaan.

Hoe het begon? Een aantal buren met jonge kinderen miste een plek in de buurt waar de allerkleinsten konden spelen en waar zij andere ouders uit de buurt konden ontmoeten. Het Teylerplein was niet uitnodigend genoeg, waarop veel buren altijd de buurt uitgingen voor een leukere plek. Reden genoeg om de handen uit de mouwen te steken en hier verandering in te brengen.

De rollen zijn omgedraaid
Inmiddels komen kinderen uit andere buurten naar het Teylerplein en zijn de rollen omgedraaid. Al ruim twee jaar organiseren buurtbewoners deze gratis toegankelijke activiteiten. Het startte bij de woensdagochtend maar ondertussen is er al veel georganiseerd. Zo is er de Koningsdagmarkt, het Zomerfeest, wordt er gevoetbald samen en worden en oliebollen uitgedeeld in december.

“Het is bijzonder wat er in zo’n korte tijd ontstaat. We worden ondersteund met een kleine subsidie van de gemeente, maar eigenlijk wordt alles gedragen door vrijwilligers. Het zijn de vaders, moeders, opa’s en oma’s die het mogelijk maken. Zelfs als hun eigen (klein)kinderen op school zitten, blijven ze toch langskomen voor de gezelligheid en een bakkie koffie. Het verbindt elkaar en geeft veel kleur aan het nog steeds grotendeels versteende plein” aldus een van de initiatiefnemers.

Spinnenbos
Afgelopen voorjaar heeft het initiatief gezorgd voor een Spinnenbos. Na een crowdfunding en in cofinanciering met de gemeente is de versteende ‘voorleeshoek’ getransformeerd naar een klein Spinnenbos. Het is nu een natuurspeelplek voor de allerkleinsten. Het heeft een enorme aantrekkingskracht voor de kleintjes. Precies wat het initiatief voor ogen had! “We zijn zo ontzettend trots op wat hier is ontstaan. Als kinderen op vakantie zijn zeggen ze niet naar huis te willen, nee ze willen naar het Teylerplein! Dat is het grootste compliment”.
De grote renovatie van het Teylerplein staat op de planning en de buren hopen natuurlijk dat de rest van het plein ook meer natuur én avontuurlijk spelen gaat bieden.

Iedereen is welkom
Meer weten of het Buurtinitiatief? Volg hen op www.instagram.com/pilot_teylerplein of kom op woensdagochtend rond 10.45 uur langs. Iedereen is welkom en de koffie staat klaar!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen