Leidsebuurt viert 150 jaar afschaffing slavernij met bijzondere Keti Koti viering

Foto: Aangeleverd voor publicatie

In de Leidsebuurt wordt dit jaar voor het eerst Keti Koti gevierd en wel in het Badhuis en het Patronaat. Iedereen is welkom! 23 juni kan men terecht in het Badhuis voor Meki Wi Taki.

Meki Wi Taki, betekent een goed gesprek en is in dit geval een dialoogtafel begeleid door Motha Earth – Partcipeer & Meer. Hierbij gaan mensen in gesprek met iemand van een andere kleur. Daarbij wordt er stilgestaan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en het koloniale verleden. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst worden er rituelen uitgevoerd die verwijzen naar het slavernijverleden. De bijeenkomst wordt ondersteund door een koor die slavenliederen (psoko psalm) ten gehore brengt. Ook zal er een menu geserveerd worden van gerechten staan die zijn ontstaan tijdens de slavernij.

Na het eten zal men in een bonte stoet, onder leiding van het koor, naar het Patronaat lopen, waar men vervolgens van een mooi, respectvol en muzikaal programma kan genieten. In een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde band brengen artiesten onder begeleiding van de Tuff Sound Band nummers ten gehore die zij bij Keti Koti vinden passen.

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, die jaarlijks gevierd wordt op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. Het is een belangrijk moment om kennis en ervaring over het Nederlandse slavernijverleden, en de invloed die het nu nog op de samenleving heeft, met elkaar te delen. Het Badhuis en het Patronaat vinden het belangrijk om hier ook vorm aan te geven, om zo bewustwording en onderling begrip en respect te vergroten.

De volledige line-up van de muzikale viering is te vinden op www.patronaat.nl. De dialoogtafel Meki Wi Taki is alleen toegankelijk voor hen die zich hiervoor hebben aangemeld.

Dit kan via deze link. Alle onderdelen van de viering zijn gratis te bezoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen