CIOS 75 jaar: projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’ start met opening looproute naar oorspronkelijke CIOS-locatie

HAARLEM / OVERVEEN / HOOFDDORP – Vanmorgen, maandag 19 juni, hebben honderden studenten van Nova College CIOS Haarlem Hoofddorp op wervelende en feestelijke wijze de projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’ geopend. Dit gebeurde met start van de zogenaamde CIOS75 (hard)looproute, die loopt vanaf de huidige CIOS-locatie in het Kennemer Sportcenter aan de IJsbaanlaan in Haarlem, naar de plek waar het 75 jaar geleden allemaal begon, de oorspronkelijke CIOS-locatie Duinlust in Overveen.

CIOS was vanaf het begin in 1948 gevestigd in de indrukwekkende, door architect Constantijn Muysken ontworpen villa op buitenplaats Duinlust, gelegen tussen natuurgebied Middenduin en Kraantje Lek. Het was de eerste CIOS-vestiging van Nederland, toen nog een internaat voor alleen jongens (zie bijgaand Polygoon-journaal van 23 december 1948)

Sinds 2001 is CIOS gevestigd in het Kennemer Sportcenter in Haarlem, het is onderdeel van het NOVA College en heeft nu ook een locatie in Hoofddorp in Sportcomplex Koning Willem-Alexander. In totaal heeft CIOS Haarlem Hoofddorp rond de 1100 studenten en is het de oudste opleiding voor sport en bewegen van Nederland.

Projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’
Behalve de viering van het jubileum met een uitbreid feest voor oud-studenten/-medewerkers op 9 november in Patronaat Haarlem, vieren leerlingen en medewerkers het jubileum ook met de projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’. Die ging dus vanmorgen van start met de openstelling van de 7,5 kilometer lange (hard)looproute van de huidige CIOS-locatie in Haarlem naar de oude in Overveen en weer terug. (zie ook filmpje verderop)

Collectieve warming up

De opening werd voorafgegaan door een collectieve warming-up in het Kennemer Sportcenter, gevolgd door de officiële opening door Haarlems Burgemeester Wienen en wethouder Nico Heijink van Bloemendaal. Zij droegen de gemeentevlaggen en de vlag van CIOS over aan de eerste groep hardlopers die vanuit de sporthal koers zette naar Overveen. (openingsfilmpje)

Overdracht van de vlaggen als start van de projectweek

Nadat de eerste groep lopers onderweg was volgden ook de andere CIOS-studenten die vooral wandelend zich op het parcours begaven. Niet onverstandig, want echt als groepen hardlopen is niet aan te bevelen. De route gaat immers over de openbare weg en er zijn geen verkeersregelaars.  Maar één geruststelling: ook zonder hardlopen kun je ‘winnen’.
Hoe je dat doet? Loop de route en post uiterlijk 22 juni een foto van jezelf op Instagram met @novacollegecios en #cios75. Er ligt een vitaliteitspakket klaar voor de maker(s) van de origineelste foto. Dit geldt zowel voor studenten en docenten als voor buurtbewoners en anderen.

Selfies en groepsfoto’s
Dat de studenten en docenten er vandaag alle tijd voor namen om de route te lopen werd wel duidelijk op de buitenplaats Duinlust waar alle tijd genomen werd voor het maken van selfies en groepsfoto’s voor het iconische voormalige CIOS-pand, waar menig (voormalig) sportheld zijn/haar eerste stappen maakte in de sportwereld.

Maar er staat deze week nog meer op het programma. Circa 900 studenten gaan deze met hun docenten vitaliteitsactiviteiten organiseren voor diverse doelgroepen in Haarlem en Hoofddorp: van kinderen in de buitenschoolse opvang tot ouderen met dementie in een zorgcentrum. In deze vitaliteitsweek brengen de studenten duizenden mensen in beweging.

Sport- en spelmiddag voor de buurt
Het hoogtepunt van de week ligt op woensdag 21 juni. Dan zijn van 13.00 – 16.00 uur de buurtbewoners van het CIOS locatie Haarlem welkom in het Kennemer Sportcenter om mee te doen aan een activiteitenprogramma met voor ieder wat wils. De activiteiten variëren van klimmen, skiën, stormbaan, fitness en sport en spel voor jong en oud. Ervaring is niet nodig, sportieve kleding is een goed idee.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie van de opening van de projectweek ‘Vitaliteit in de Buurt’ (Hieronder een kleine selectie uit die fotoserie)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen