Nova College helpt havo leerlingen bij een succesvolle overstap naar mbo

Foto: Nova College

Vijfentwintig jongeren die eind vorig jaar zijn gestopt met hun havo, hebben met succes het Oriëntatieprogramma mbo 4 op het Nova College in Hoofddorp afgerond. Alle deelnemers zijn tijdens het programma tot een bewuste keuze gekomen voor een opleiding die ze komend schooljaar gaan doen. Op vrijdagmiddag 23 juni vierden de leerlingen de officiële afsluiting van dit programma met een feestelijk evenement op school, waarbij de ouders waren uitgenodigd.

(bron en foto: Nova College)

De jongeren zijn afkomstig van de volgende havo-scholen: Schoter Lyceum, Wim Gertenbach College, Sancta Maria. Coornhert Lyceum, KSH, Haarlemmermeerlyceum (TTO), Alkwin Kollege, Herbert Vissers College, Rijnlands Lyceum Sassenheim. Van de totale groep leerlingen gaan er 24 een mbo niveau 4 opleiding volgen op het Nova College of op een ander roc. Veruit de meesten gaan hun opleiding doen in de vorm van school en stage (bol) en enkelen gaan de werkend leren route (bbl) volgen. Eén leerling gaat opnieuw havo doen, maar dan in het vavo (volwassenenonderwijs) op het Nova College.

Onderzoeken talenten en motivatie
Met het Oriëntatieprogramma mbo 4 biedt het Nova College leerlingen die van 4 havo naar het mbo willen overstappen en niet weten naar welke opleiding, de kans om zich in vijf maanden intensief te oriënteren op een passende opleiding. Daarnaast is het doel om deze leerlingen (opnieuw) in hun kracht zetten, zodat zij na de zomer met een positief gevoel kunnen beginnen aan een bewust gekozen opleiding. Het onderzoeken van hun eigen talenten en motivatie vormt de basis van dit programma.

Coördinator Maudy Zoon legt uit: ‘Dit oriëntatieprogramma is bedoeld voor jongeren die op de havo hun draai niet vinden, en die zich beter kunnen ontwikkelen in het mbo. Tijdens het programma volgen de leerlingen lessen van alle opleidingen die wij bij het Nova College in de Haarlemmermeer aanbieden, er komen gastsprekers en de leerlingen gaan op bedrijfsbezoeken. Daarnaast lopen ze een dag of meerdere dagen mee bij diverse organisaties. Op school werken de leerlingen aan vaardigheden die op het mbo belangrijk zijn, zoals: samenwerken, computervaardigheden, beroepshouding, out of the box denken. Dat hebben zij in dit programma onder andere gedaan tijdens Fix The Future van Young Society, waarbij de leerlingen een project deden rond een zelfgekozen maatschappelijke kwestie. En een constante factor gedurende het gehele programma zijn de lessen Nederlands, Engels en rekenen om deze vakken op niveau te houden.’

Maatschappelijke kwesties
Ter afsluiting van het oriëntatieprogramma organiseerden de leerlingen op 23 juni een slotevenement rond hun Fix The Future projecten. Daarbij waren de ouders en andere introducees uitgenodigd. Ook ontvingen de leerlingen een bewijs van deelname aan het programma dat hen heeft geholpen een bewuste keuze voor een andere opleiding te maken. Na het succes van de pilot vorig jaar is dit de tweede groep leerlingen die met succes dit programma afrondt. Het volgende Oriëntatieprogramma mbo 4 start in januari 2024 op het Nova College in Hoofddorp en in Beverwijk. Voor meer informatie novacollege.nl/oriëntatieprogramma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen