Onfatsoen in bedrijf houd je niet meer binnen

Rudy Snippe doceert.
Foto: Michel van Bergen

Tijdens de talkshow NV Haarlem heeft lector Rudy Snippe, hogeschool Inholland Haarlem en Nijenrode, de twee- tot driehonderd Haarlemse ondernemers verzekerd dat onfatsoenlijk, of zeg maar gerust boevengedrag, in grote bedrijven steeds vaker aan het licht gaat komen.

De schrijver van een boek over het doorbreken van de bedrijfscultuur (‘Hoe managers organisatieontwikkelingen tegenhouden’) ziet de trend dat ‘onethisch handelen’ onder grote druk staat. Mede door internet en met name sociale media komt onfatsoen steeds sneller aan het licht. ,,Het gevaar om onethisch te handelen is nu heel groot”, zei hij maandag in de kleine zaal van de Philharmonie.

Criminele inborst

Minder opbeurend nieuws kwam voort uit zijn analyse dat het boevengedrag dat onlangs aan het licht kwam bij Volkswagen, Imtech of bijvoorbeeld KPMG niet voortkomt uit een criminele inborst van een enkele manager. De organisatiesystemen van grote bedrijven werken onfatsoen in de hand, zei Snippe.

Arrogantie van de macht is een belangrijke valkuil waarbij de top van een bedrijf niet meer wil luisteren. Ook werken bedrijven veel met centraal aangestuurd management waarbij de leiding te complex is geworden. De topmanagers richten zich op de groene lichten die ze doorkrijgen vanuit het bedrijf en willen liever geen rood licht voor gevaar zien. Ondergeschikten weten dat en praten de manager vervolgens naar de mond.

NV Haarlem, een talkshow van Jaap Sluis en Fred Postma, richt zich sinds 2007 op ondernemers in de stad Haarlem. Meer dan driehonderd belangstellenden hadden zich aangemeld voor de show van maandag.

Reacties