Burgemeester Wienen onthult kunstwerk in de PHIL

Foto: Melle Meivogel

HAARLEM – Op donderdag 7 september is een nieuw permanente kunstwerk ‘When Sunshine becomes Moonlight’ van beeldend kunstenares Nicky Assmann onthuld door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, in de PHIL. De burgemeester heeft met een druk op de knop de motor gestart waarmee het hangende kunstwerk rond draait.

Hangend mobile
‘When Sunshine becomes Moonlight’ is een beeldbepalend, kinetisch lichtwerk. Het is een sculptuur vormgegeven als een hangende mobile en bestaat uit tien losse, bewegende, spiegelende elementen. Deze wervelingen worden uitgelicht met speciale lichtbundels, waardoor een dynamisch licht- en schaduwspel ontstaat. De sculptuur hangt in het atrium van de PHIL, waar de weerspiegelende wervelingen van de mobile een relatie aangaan met de foyer en het licht. Overdag zal deze het steeds veranderend daglicht vangen via het glazen plafond en ‘s avonds werpt de sculptuur reflecties van lichtbundels de ruimte in: ‘When Sunshine becomes Moonlight’.

(foto: Pieter Kers)

Nicky Assmann
Nicky Assmann is inmiddels een gevestigde naam in het Nederlandse kunstlandschap. Zij heeft een kenmerkende manier van werken en een duidelijke visie op haar werk. Assmann haalt inspiratie uit natuurlijke en optische fenomenen en creëert ‘visuele muziekcomposities’ gericht op een ‘immersieve en zintuigelijke ervaring’. Het immateriële en ongrijpbare karakter van licht, kleur en beweging vormt het vertrekpunt voor de ruimtelijke installaties waarin zij de waarneming op scherp zet.  Assmann werkt vaak met materialen die hoogspiegelend zijn en door middel van reflecties een relatie aangaan met de omgeving waarin het werk staat. ‘When Sunshine becomes Moonlight’ is haar tweede permanente werk.

Het kunstwerk is in opdracht van de Stichting Stadsschouwburg & PHIL Haarlem ontwikkeld en is gerealiseerd met ondersteuning van het Mondriaan Fonds en particuliere donateurs. Het Comité van Aanbeveling, bestaande uit Ann Demeester, Joeri van Ommeren, Zippora Elders, Michèle Baudet en Frits van Dongen, heeft de directie ondersteund in het selectieproces. Uitvoering en realisatie door Nicky Assmann, Spectro Productions, Kunstaal, Jeroen Molenaar, IBS, TFN en ABT.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen