Jurjen Beumer Lezing 2023: Theoloog Rikko Voorberg (s)preekt ‘van woede naar hoop’

Rikko Voorberg
Rikko Voorberg
Foto: Eljee Bergwerff

HAARLEM – Op woensdag 4 oktober om 20.00 uur vindt de Jurjen Beumer Lezing ‘Recht uit het hart. Van woede naar hoop.’ plaats in de Waalse Kerk Haarlem. Theoloog Rikko Voorberg verzorgt de lezing en de Joods-Marokkaanse zangeres Nani Noam Vazana doet een interreligieuze gebedsoproep.

Theoloog, schrijver en theatermaker Rikko Voorberg neemt in zijn lezing het publiek mee op de weg; ‘van woede naar hoop’. De ‘theoloog in het wild’ vertelt hoe zijn woede hem bij lichte feestjes op donkere plekken bracht. Hij daagt het publiek met woord, kunst en ritueel uit de eigen woede te vinden en te zoeken hoe die constructief kan worden. “Frustratie of woede kan zich uiten in geweld. Maar frustratie is bij uitstek een ingang naar je idealen. Als je nog geweld gebruikt, is je woede nog niet groot genoeg”, aldus Rikko Voorberg.

Nani Noam Vazana (fotograaf Victor Lacken

Rikko Voorberg probeert hoop te brengen op plekken waar het schuurt. Zijn lezing op 4 oktober in Haarlem wordt omlijst door muziek en prachtige poëzie. Zo brengt Nani Noam Vazana, een Joods-Marokkaanse zangeres, componiste, pianiste en trombonist, samen met de Islamitische zanger Hicham Alaari en zangeres Alice Hoolsema (Mooizaam) de ‘interreligieuze gebedsoproep’ ten gehore, een compositie waarin gezongen gebeden uit christendom, jodendom en islam samenvloeien tot een magisch, harmonisch geheel. Noam Vazana zingt daarnaast nog twee zelf gecomponeerde Ethnic-Jazz-songs en dichter Joshua Baumgarten verzorgt een spoken word.

De Jurjen Beumerlezing wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en is een initiatief van Stem in de Stad, Stadsklooster Haarlem en de Antonius Gemeenschap. Afgelopen jaar verzorgde Burgemeester van Haarlem Jos Wienen Jurjen Beumer Lezing ‘Veerkracht in onrustige tijden’.

Jurjen Beumer

Jurjen Beumer – Oprichter Stem in de Stad

Jurjen Beumer (1947 – 2013) was pastor-directeur én oprichter van Stem in de Stad, de Haarlemse stichting die zich inzet voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en omkijkt naar kwetsbare mensen die in nood zijn. Jurjen was zeer maatschappelijk betrokken bij de mensen aan de rafelranden van de stad. De vaak schrijnende verhalen die hij hoorde, waren de basis voor zijn preken en voor de vele boeken die hij schreef. Het ging altijd over engagement, over ‘solidariteit die bodem vindt in de intimiteit met God’, zoals hij het omschreef. Jurjen wilde Stem in de Stad, met als basis het christelijk oecumenische denken, een plek maken waar alle gelovigen maar ook niet gelovigen zich thuis voelen. Waar met oog voor elkaar, onderling respect, gelijkwaardigheid en geborgenheid gewerkt wordt aan een goed leven voor ieder mens. Jurjen Beumer was tevens predikant van de Protestantse Kerk in Haarlem. De lezing is een initiatief van Stem in de Stad, Stadsklooster Haarlem en de Antonius Gemeenschap om verder te gaan met het gedachtegoed van Jurjen Beumer in deze tijd.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen