Kinderarts start actie voor te vroeg geboren baby’s

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Op Wereld Prematurendag 11,5 uur in couveuse in de centrale hal van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid

Dagelijks ziet ze de gevolgen van te vroeg geboren baby’s. Ze pleit voor meer onderzoek en betere zorg voor deze baby’s én ouders. Het is daarom dat kinderarts-neonatoloog Joanne Wieringa van het Spaarne Gasthuis op 17 november, Wereld Prematurendag, bijna 12 uur in een levensgrote couveuse verblijft. “Dertig jaar geleden dachten we nog dat vroeggeboren baby’s geen stress en pijn kenden. Tegenwoordig weten we gelukkig beter.”

12000 baby’s per jaar te vroeg geboren
7% van alle baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dit komt neer op 12.000 baby’s jonger dan 37 weken zwangerschap elk jaar. De grens van levensvatbaarheid voor baby’s heeft zich de afgelopen jaren verplaatst. Tegenwoordig worden baby’s al vanaf 24 weken zwangerschapsduur opgevangen en opgenomen en zijn extra kwetsbaar.

In de jaren tachtig stond de zorg voor premature baby’s nog in de kinderschoenen. Onderzoek werd er nauwelijks gedaan. Zo dacht men lange tijd dat baby’s geen stress of pijn ervoeren. De gevolgen waren desastreus. Baby’s kregen bijvoorbeeld tot ver in de jaren ’80 grote operaties zonder pijnstilling, met hoog risico op overlijden, mede door stress. Door onderzoek weten we gelukkig inmiddels beter. Het is van essentieel belang om de verbetering van zorg voor deze baby’s te blijven onderzoeken. Deze resultaten helpen niet alleen Nederlandse baby’s, maar over de hele wereld.

Opbrengst naar buidelstoelen
Een deel van de opbrengst die Joanne Wieringa hoopt op te halen met haar ludieke actie zal ook naar buidelstoelen voor ouders van prematuren in het Spaarne Gasthuis gaan. Ze legt dit uit: “we weten dat ouders van te vroeg geboren baby’s veel stress en angst ervaren. Ook is inmiddels bekend dat kinderen hun ouders haarfijn aanvoelen. Het buidelen (knuffelen) van ouders met hun baby heeft grote positieve effecten voor baby’s én ouders. Juist in deze fase van snelle groei van de hersenen hebben kinderen daar de rest van hun leven profijt van.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen