Klimaatalarm actie op het Stationsplein in Haarlem

Foto: Extinction Rebellion

HAARLEM – Vandaag, maandag 4 december, vond op het Stationsplein een Luchtalarm = Klimaatalarm actie plaats, waaraan zo’n dertig ‘rebellen’ deelnamen. Er was een die-in, een speech van rebel Miriam, er werd gekrijt en leden van het Klimaatkoor Haarlem zongen een klimaatlied.

(bron en foto’s: Extinction Rebellion Haarlem)

In haar speech vertelde Miriam dat de rebellen van Extinction Rebellion een rechtvaardige transitie eisen die de behoeften en stemmen van degenen die het meest worden getroffen door de klimaatcrisis centraal stelt en degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor de ecologische verwoesting ter verantwoording roept. “Er is geen dun lijntje tussen de klimaatcrisis en kolonisatie maar een direct verband. XR moet zich uitspreken voor onderdrukte groepen en voor Palestina omdat oorlog het klimaat verpest, de klimaatcrisis een ongelijke impact heeft op gemarginaliseerde gemeenschappen en omdat kolonialisme cruciaal is in het voortbrengen van de klimaatcrisis. Bovendien hebben we de morele verantwoordelijkheid om onze stem te laten horen. Als je neutraal bent in situaties van onrecht, heb je de kans van de onderdrukker gekozen. XR hoeft niet zozeer een brede beweging te zijn, klimaat is een breed onderwerp. We streven niet slechts naar een beter klimaat voor de witte mens. System change, not climate change.”

De volgende Luchtalarm = Klimaatalarm actie staat op de agenda voor maandag 1 januari 2024 opnieuw op het Stationsplein in Haarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen