Haarlemse bruggen terug naar hun historische kleuren

Schalkwijkerbrug
Schalkwijkerbrug
Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Historische bruggen in het centrum van Haarlem krijgen hun oorspronkelijke kleur terug. Bij de vernieuwde Schalkwijkerbrug zijn de oude kleuren al teruggebracht.

(bron: Gemeente Haarlem)

Architecten uit de periode 1880-1950 kozen de kleuren van hun bouwwerken heel bewust, zodat ze pasten in het stadsbeeld. Wim de Wagt, adviseur Erfgoed bij Gemeente Haarlem: “Haarlem had halverwege de 19e eeuw een periode van armoede achter de rug. Toen het economisch beter ging kwam het besef dat de uitstraling van een stad belangrijk is. Er werd veel aandacht besteed aan de vormen en kleuren van bruggen. Zo werd bij sommige bruggen, zoals de Zijlbrug tussen de Zijlstraat en de Zijlweg en andere bruggen over de Leidsevaart, gekozen voor bronskleur om de stad een chique uitstraling te geven. In latere jaren werd het gebruikelijk om alle bruggen dezelfde kleur te geven, vaak wit. Maar bruggen zijn monumenten, die veel beter tot hun recht komen in hun oorspronkelijke kleur.”

Verf krabben
Die kleur terugvinden is niet altijd makkelijk. “Soms heb je geluk en vind je een oude tekening met de oorspronkelijke kleur. Maar vaak is het ook gewoon krabben en verflagen laten analyseren door specialisten.” De komende jaren willen we van alle bruggen in de binnenstad de oorspronkelijke kleuren terugvinden en die gebruiken als de bruggen toe zijn aan een nieuwe onderhoudsbeurt.

Bruggen zijn monumenten, die veel beter tot hun recht komen in hun oorspronkelijke kleur.

Wim de Wagt Adviseur Erfgoed bij Gemeente Haarlem

Bij sommige bruggen is dat al gebeurd. Zo zijn de hekwerken van de onlangs vernieuwde Schalkwijkerbrug over de Lange Herenvest in de historische lichtgrijze kleur geverfd. Ook de Gravestenenbrug over het Spaarne, die op dit moment is afgesloten vanwege groot onderhoud, krijgt zijn oorspronkelijke kleuren terug, wit en rood.

Haarlemse bruggen op kleur
Veel Haarlemmers reageren positief op het project ‘Haarlemse bruggen op kleur’, zegt Wim de Wagt. “We merken dat mensen echt enthousiast raken. Bruggen verbinden en hebben daarmee vaak een symbolische betekenis. Daarnaast zijn het herkenbare punten in de stad, dus belangrijk dat ze er goed uit zien.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen