Ruim duizend kerstmannen en engeltjes rennen door centrum Haarlem ‘samen tegen kinderarmoede”

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Mocht je denken dat dé Kerstman niet bestaat dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben. Er is namelijk niet één Kerstman, maar er zijn er heel veel! Zelfs meer dan 1000, zo bleek gisteravond in hartje centrum Haarlem waar voor de negende keer door Lionsclub Haarlem de Santarun werd georganiseerd, die eindelijk, na drie jaar, weer écht van start kon.

De afgelopen drie jaar zat ’t niet mee voor de liefhebbers van het toch enigszins kolderieke loopfestijn. Twee jaar lang kon het niet doorgaan vanwege corona, en vorig jaar stond weliswaar de Grote Markt helemaal vol met Kerstmannen en -engeltjes, maar mocht er uiteindelijk niet worden gelopen vanwege gladheid. Maar dit jaar stond niets meer in de weg voor een vrolijke tocht van (naar keuze) 3 of 6 kilometer door het centrum van de Muggenstad.

Na eerst een vrolijke warming-up en een heleboel fotomomentjes klonk het startschot en was centrum Haarlem even het domein voor al die Santa’s die conditioneel geen enkele moeite bleken te hebben met de fysieke uitdaging van de sportieve tocht, die toch meer leek op een ludiek ererondje dan een hardloopevenement.

Duidelijk was in ieder geval dat het evenement volledig gespeend was van iedere vorm van competitie. Geen hardloopwedstrijd met bij de finish één winnaar, maar een semi-sportief feestje met alléén maar winnaars.

Hieronder de filmimpressie van de Santarun door John van der Wal van 023-TVonline

Goede doel: verminderen kinderarmoede
En met ‘winnaars’ bedoelen we dan ook meteen het goede doel, waar de opbrengsten van de Santarun naartoe gaan: het verminderen van kinderarmoede in Kennemerland. Veel gezinnen in Haarlem en omgeving bevinden zich in een zeer moeilijke financiële situatie. Vooral kinderen worden hier de dupe van. Daarom gaat de netto opbrengst van de SantaRun Haarlem volledig naar goede doelen, die kinderen in armoede ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat dit goed gecoördineerd gebeurt, werkt de Santa Run samen met de Haarlemse Alliantie tegen Kinderarmoede.

De organisatie was dan ook meer dan trots mee te kunnen delen dat de Santarun dit jaar een opbrengst heeft gegenereerd van maar liefst € 33.527,- Een mooi bedrag voor een prachtig doel.

Hieronder een kleine beeldimpressie vanaf de Grote Markt door Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen