Extinction Rebellion blinddoekt beeld Harry Mulisch op de Grote Markt

Foto: Extinction Rebellion

HAARLEM – Extinction Rebellion Haarlem heeft zondagochtend 17 december 2023 in Haarlem het beeld Harry Mulisch op de Grote Markt geblinddoekt en van een protestbord voorzien: “Doe meer en snel wat aan de klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit”

De actie maakt deel uit van een wereldwijde actie tijdens welke wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld een blinddoek omdoen bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.

Waarom nu? Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Extinction Rebellion: “Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan”.

Statue Sunday
Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen is Scientist Rebellion begonnen met de actie Statue Sunday. Zondag 26 maart vond de eerste wereldwijde Statue Sunday plaats. Extinction Rebellion Haarlem blinddoekte toen het beeld van Kenau en Ripperda op het Stationsplein Haarlem. In meer dan 15 landen blinddoekten verontruste wetenschappers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. Sindsdien worden er iedere zondag meer beelden geblinddoekt

De afdeling van Extinction Rebellion in Haarlem steunt de actie Statue Sunday en zal de komende tijd ook in Haarlem de nodige standbeelden blijven blinddoeken. Daarmee zegt XR politici en bestuurders op te roepen om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen