Weggeefwinkel voor rechter gedaagd

Toga voor in de rechtbank.
Foto: pr

De krakers die de Weggeefwinkel runnen aan de Rijksstraatweg en Vergierdeweg moeten komende vrijdag voor de rechter verschijnen.

De eigenaar van het pand (Vriendschap BV) wil dat ze uit het pand vertrekken. Dat melden de krakers in een persbericht.

De krakers denken dat ze sterk staan omdat het pand – ten eerste de bovenverdieping en later de ruimte op de begane grond – meer dan tien jaar leeg heeft gestaan en dat er geen spoedeisend belang is.

Op de begane grond zijn ze met vrijwilligers uit de buurt de Weggeefwinkel begonnen. Er worden sinds 2012 gratis kleren, gratis meubels en andere spullen verzameld en weer weggegeven aan mensen die ze nodig hebben. Ook heeft het pand volgens de vrijwilligers een functie als ontmoetingsplek voor de buurt. Burgemeester Bernt Schneiders opende de Weggeefwinkel en de gemeente wijst mensen door naar de winkel die twee dagen in de week open is.

Volgens de krakers is er lang geprobeerd om tot een gebruikersovereenkomst en afspraken over gebruik te komen met de eigenaar en zij zouden hebben aangegeven weg te gaan wanneer het pand weer gebruikt wordt door de eigenaar. Er is volgens hen een koopcontract voor het pand, maar er is geen duidelijkheid over de bestemming van het pand. Doordat zij niet ‘willen wijken voor leegstand’ komt het nu tot een rechtszaak.

 

Reacties