Heetste december ooit: toch is winteropvang al open voor daklozen

De opvang aan de Bakenessergracht.
Foto: google maps

Haarlem kent waarschijnlijk de warmste december ooit, maar aan de Bakenessergracht  is de winter(nood)opvang voor dak- en thuislozen toch al geopend.

Alleen deze winter kunnen mensen zonder een dak boven hun hoofd aanbellen voor een slaapplaats aan de Bakenessergracht 8-10. Dit is het gevolg van eens wens van de gemeenteraad dat de opvang voor het eerst de hele wintertijd open moet, ongeacht de weersomstandigheden. Eigenlijk moest de ruimte al op 1 december beschikbaar zijn. Door gedoe en geregel werd dit een week later.

Warmterecords

Voorheen ging de deur van de winteropvang pas open bij gevoelstemperaturen van min twee graden. De gedachte was om een warm bed te kunnen bieden als het buiten echt niet meer te harden was. Doel is dat niemand in vorst en sneeuwstormen noodgedwongen buiten hoeft te slapen. Maar toevallig net dit jaar beleeft Haarlem warmterecords in december.

Toch is het blijkbaar al koud genoeg geweest: volgens een woordvoerder van de gemeente maakten daklozen de afgelopen nachten gebruik van vijftien bedden in de winteropvang.

Tot 1 april 2016 zijn er toch 25 bedden per nacht beschikbaar. Een overnachting kost 5,75 euro aan eigen bijdrage. De winteropvang wordt sober uitgevoerd: onderdak, ontbijt en een avondmaaltijd in de vorm van soep met brood. De totale kosten bedragen ruim 230.000 euro.

Wijkraad

Dit pand was tot voor kort de nachtopvang van daklozen in Haarlem. Zij zijn verhuisd naar de Wilhelminastraat. De gemeente is nog op zoek naar een plek waar de noodopvang de komende jaren wordt ondergebracht. Deze ‘winter’ is de opvang in ieder geval verzekerd.

Het gebouw aan de Bakenessergracht wil de gemeente na 1 april verkopen. De buren van het pand en de wijkraad zijn ingelicht over deze plannen. Zij mogen nog bezwaar maken. De exploitatie van deze winteropvang zal worden uitgevoerd door HVO Querido (deze organisatie deed eerder de nachtopvang in dit pand). De beveiliging van het pand komt in handen van Alpha Security.

Reacties