Ruim 81 procent van de  Haarlemmers stemt tegen betaald parkeren in de stad

Foto: Pixabay

HAARLEM –Inwoners van Haarlem konden gisteren, woensdag 6 maart,  via het referendum over parkeren in Haarlem laten weten of zij voor of tegen de  ‘Nota Uitwerking parkeerregulering: Uitbreiding betaald parkeren in Haarlem’ zijn. Van de ruim 132.000 Haarlemmers die mochten stemmen, hebben 49.834 mensen dat gedaan. Het opkomstpercentage van het referendum is daarmee 37,72 %. Van de stemmers heeft 81,25 % tegen en 18,42 % voor de Nota  gestemd.

Definitieve uitslag volgt op 13 maart
Burgemeester Jos Wienen volgde de voorlopige uitslag met grote interesse: “Dit referendum heeft de stad de afgelopen weken flink bezig gehouden. De voorlopige uitslag is bekend en de drempel van 30% is gehaald. Haarlem heeft haar advies gegeven. Het is aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over de definitieve uitslag van het referendum en wat dit voor de Nota Uitwerking parkeerregulering betekent.”

De burgemeester maakt op 13 maart de definitieve uitslag bekend. Op ieder stembureau moet het aantal ingeleverde stempassen overeenkomen met het aantal uitgebrachte stemmen. Dus: als er 100 stempassen zijn ingeleverd, moeten er ook 100 ingevulde stembiljetten zijn. Zit hier een verschil tussen van 1 of meer, wat we niet kunnen verklaren? Dan hertelt het gemeentelijk stembureau op 7 maart de stemmen van dit stembureau. Het gemeentelijk stembureau kan ook om een andere reden besluiten een hertelling te doen, bijvoorbeeld als een proces-verbaal niet duidelijk is ingevuld op het stembureau. In het proces-verbaal houden stembureauleden bij hoe het stemmen is verlopen.

Proces na 13 maart
De uitslag van het referendum is een advies aan de gemeenteraad. De raad besluit wat er vervolgens met de uitslag gebeurt. Dit wordt op 21 maart in de commissie Bestuur besproken. Op 28 maart neemt de gemeenteraad hier een besluit over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen