Amsterdamse makelaar aast op Haarlemse huizen

Amsterdammers kicken op dit soort straten als het Batavierenplantsoen.
Foto: haarlemnieuws

Een Amsterdamse makelaar heeft een brief op naam in de bus bij Haarlemmers gegooid met de vraag of zij alstublieft hun huis aan hem willen verkopen.

Een bewoner van de Roerdompstraat in Haarlem-Noord vond zo’n brief, geadresseerd aan hem persoonlijk, op de deurmat waarin de makelaar polst of hij is geïnteresseerd in verkoop. De bewoner: ,,Die brieven zijn volgens mij verspreid in de buurt. Er staat in dat de makelaar op zoek is naar huizen in onze buurt voor zijn klanten.”

Populariteit

Frank van Gellekom, voorzitter van het bestuur van makelaarsvereniging NVM in Haarlem, kijkt niet op van de actie van de Amsterdamse makelaar. Het zegt wel iets over de populariteit van Haarlemse huizen. ,,Dit is op zich van alle dag. Het herinnert aan 2006, 2007 toen kopers briefjes in de bus deden bij huizen die ze wilden hebben. Ik doe het zelf ook wel eens, maar dan niet met brieven op naam.”

Van Gellekom, makelaar bij LAM ERA aan de Raamsingel in Haarlem, zegt dat de actie met de briefjes niet op grote schaal gebeurt. ,,Ik merk niet dat het nu een tendens is of zo. Dit is denk ik een heel gerichte actie.” Hij schat in dat de collega uit Amsterdam met een zoekactie bezig is voor klanten die hebben aangegeven in deze buurt te willen wonen.

Overbieden

De Vogelbuurt is in trek bij gezinnen uit Amsterdam. De aangeschreven bewoner ziet de ene na de andere nieuwe buurman uit de hoofdstad Amsterdam komen. ,,Als hier in de straat huizen worden verkocht, is het aan Amsterdammers die de Haarlemmers overbieden. Meestal zijn het mensen uit de grachtengordel die heel blij zijn als ze bijvoorbeeld zien dat het hier een mooie, brede straat is waar ze gewoon voor de deur kunnen parkeren.”

Ook de Koninginnebuurt en de Planetenbuurt zijn erg in trek bij Amsterdammers.

In de hoofdstad is er sprake van gekte op de woningmarkt. Haarlem is een populaire uitwijkplek. Ook als het een huis hoog in Haarlem-Noord betekent. Makelaar Van Gellekom: ,,De markt in Amsterdam is oververhit. Ze zijn verbaasd als ze hier horen dat ze gewoon mogen bieden op een huis. Amsterdammer komen voor de typische jaren ’30-woningen in Haarlem-Noord. Die kennen ze niet in het centrum van Amsterdam. In hun beleving is heel Haarlem één groot centrum. Vijftien minuten fietsen van het Centraal Station? Dan is het gewoon centrum voor ze. Overigens moet je je niet vergissen: de woningmarkt in Haarlem is nog vrij dun, hoor. Er komen misschien wel dertig mensen kijken naar een huis, maar uiteindelijk bieden regelmatig maar twee of drie mensen echt op een huis.”

Omdat de huizen hier goedkoper zijn, overbieden Amsterdammers snel. Hierdoor drijven ze de huizenprijzen op in Haarlem. Gunstig voor verkopers, ongunstig voor Haarlemse kopers die soms genoodzaakt zijn naar Velserbroek, Beverwijk of Hoofddorp uit te wijken.

Reacties