Smakelijke viering Dag van de Gezonde Schoolkantine op Spaarne College

Foto: Spaarne College

HAARLEM – Volgende week vieren de leerlingen van het Spaarne College op hun school niet één, maar twee dagen ‘de Dag van de Gezonde Schoolkantine’! Sinds de start van het Spaarne College in 2020 is de school een Gezonde School. Dit betekent dat gezondheid in de breedste zin er een belangrijke rol speelt. Een landelijke dag als deze laat men op het Spaarne College dus niet onopgemerkt voorbij gaan!

Drie jaar op rij bekroond met Gouden schaal
Het Voedingscentrum heeft het Spaarne College inmiddels drie jaar op rij bekroond met een Gouden Schaal. Dit betekent dat 80% van het aanbod in de kantine en in de vendingmachines uit gezonde keuzes bestaat. Ook tijdens studiedagen, uitjes en op evenementen wordt geprobeerd zoveel mogelijk gezonde keuzes aan te bieden.

Gezonde voeding en meer
Naast het faciliteren van de Gezonde Schoolkantine is er ook standaard water via het watertappunt én worden flesjes water verkocht.  Ook wordt alle medewerkers een recyclebare Dopperfles aangeboden. Tot slot staan er op twee plekken in de kantine grote PET flessen waar leerlingen en medewerkers hun lege flesjes en blikjes in kunnen leveren. Ter stimulans wordt het geld gebruikt voor extra sport- en spelactiviteiten/materialen.

Trots op onze Gezonde School
Naast gezonde voeding richt men zich ook op de Gezonde School pijlers: Welbevinden, Roken, alcohol & drugs en Relaties & seksualiteit. De school is al in het bezit van drie vignetten en hoopt dit jaar ook het vignet Welbevinden te behalen.

Traktatie op de Dag van de Gezonde Schoolkantine
Op dinsdag 19 maart worden de leerlingen én medewerkers verrast met een zogenaamde yoghurtbar. Zij worden getrakteerd op yoghurt met fruit en verschillende gezonde toppings zoals chiazaad, kokosrasp, amandelschijfjes, kaneel en cacaonibs. De yoghurtbar wordt opgezet in samenwerking met Sil de Weerd van Beter (W)eten.Donderdag 21 maart, op de landelijke themadag, wordt er gratis groente en fruit uitgedeeld aan de leerlingen en kunnen zij het bestaande broodje gezond die dag voor maar €1 kopen! Tot slot worden deze dag de kantinemedewerkers in het zonnetje gezet.

Gezonde Schoolkantine initiatief Voedingscentrum
De Dag van de Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum. Met de Gezonde Schoolkantine worden leerlingen gestimuleerd om gezondere voedselkeuzes te maken. Het is één van de Gezonde School-activiteiten waarmee scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen werken aan het thema Voeding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen