Met FC de Koepel is voetbalsfeer terug op Kick Smit-tribune

Mossen maken het verlaten Haarlem-stadion elk jaar weer een stukje groener, maar deze zaterdag is de oude vertrouwde voetbalsfeer terug in het voetbalbolwerk waar ooit Ajax en Feyenoord op bezoek kwamen en HFC Haarlem furore maakte in de eredivisie.

Enkele vroegere supporters van HFC Haarlem wijzen de plek aan waar zij ooit op de West-staantribune naar hun club keken.

Kinderen komen voor het eerst in het HFC Haarlem-stadion en kijken hun ogen uit. Vele tientallen Syriërs hebben de hoofdtribune in beslag genomen en zorgen ervoor dat ver in de omtrek van de Jan Gijzenkade weer voetballiederen zijn te horen. Een heerlijk nostalgisch geluid. Met een beetje fantasie valt hier te spreken van een interlandsfeertje.

Een team van de grootste talenten onder de vluchtelingen in de Koepel speelt tegen het eerste elftal van Haarlem-Kennemerland. Burgemeester Bernt Schneiders trapt voor het eerst van zijn leven een wedstrijd af in dit stadion. ,,Normaal trap ik alleen het G-toernooi van de Koninklijke HFC af”, zegt hij vooraf.

Met lege handen

De vele toeschouwers op de hoofdtribune die met name ‘Syrië, Syrië’ zingen, hebben een leuk verzetje deze middag. Ze zingen hun eigen voetballiederen en genieten volop mee van de vier doelpunten die het Koepel-elftal scoort alsof het om de nationale ploeg gaat. Helaas voor de gasten scoort de thuisploeg er vijf, waardoor de Koepel met lege handen staat als de wedstrijd is afgelopen.

Historisch was de oefenwedstrijd in meerdere opzichten, maar het hoogtepunt was het eerste doelpunt dat de aanvoerder scoort. Een bevrijd gejuich barst dan los op de tribune. Het is te hopen voor al deze Syrische toeschouwers dat er het komende jaar meer vriendschappelijke duels in het stadion gaan volgen.

Zie ook het verslag van mediapartner RTVNH:

Reacties