Meer dan 2600 bezoekers bij eerste editie Dansdagen Haarlem

Ripple
Ripple
Foto: Peter van Heun

HAARLEM – Afgelopen weekend, stond Haarlem in het teken van dans met de allereerste editie van de Dansdagen Haarlem georganiseerd door Stadsschouwburg Haarlem en de Schuur.

Het festival werd vrijdag feestelijk geopend door ambassadeur Igone de Jongh en de flashmob van Danshuis Haarlem op het voorplein van de Stadsschouwburg. Daarna barstte het festival los met een programma van bestaande voorstellingen én nieuwe choreografieën, waarbij de professionals samen optrokken met de amateurs en de liefhebbers. Meer dan 2600 bezoekers waren o.a. bij TeaTime Company, het Nederlands Dans Theater, de Dance Battle van Avant Garde Collective, een van de vele dansworkshops en een echte rollerskate disco.

Trots liepen de beide programmeurs Marjorie Boston (Schuur) en Laura Marcus (Stadsschouwburg Haarlem) dit weekend rond tussen de dansers, workshopdeelnemers en bezoekers. Met dit festival is Haarlem als dansstad definitief op de kaart gezet en zijn de professionals, amateurs en liefhebbers (waaronder veel nieuw publiek) dichter tot elkaar gekomen. De battle van Avant Garde Collective was hier een perfect voorbeeld van: amateurs en profs battelden om het prijzengeld. Net als de première van Fe|Male waarin het amateurgezelschap Dansgroep Haarlem samen op het podium stond met LAVA Collective. Bij het NDT werd het publiek zelfs onderdeel van de voorstelling, terwijl in de Schuur bezoekers bezig waren met de rollerskateworkshop van Solid Ground Movement. Ambassadeur Igone de Jongh gaf haar allereerste masterclass voor publiek, waarbij ze live twee uit Oekraïne gevluchte balletdansers coachte.

Igone de Jongh (foto: Peter van Heun)

Pièce de résistance waren de speciaal voor het festival ontwikkelde Cirkel Solo’s die in beide gebouwen te zien waren. De vier vooraanstaande choreografen Dalton Jansen (urban/hiphop), dansmaker Melisa Diktaş (global/contemporary), Sherise Strang (contemporary) en Sedrig Verwoert (contemporary) maakten ieder een danssolo die werd uitgevoerd in een unieke setting. De performer danste de solo in een verlichte cirkel waar het publiek op het podium omheen zat. Alleen het licht scheidde de danser van de toeschouwer. Dit maakte het zeer intiem en bijzonder.

Tijdens Dansdagen Haarlem bruiste het al met plannen voor een volgende editie. Het doel is om het festival uit te breiden met nog meer dansdisciplines zoals ballroom, stijldans en tapdance. Stadsschouwburg en Schuur kijken nu al uit naar Dansdagen Haarlem 2 dat plaatsvindt op 28 t/m 30 maart 2025.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen