Zeshonderd klachten over vuurwerk in Haarlem

Vuurwerk voor oud en nieuw wordt minder mooi gevonden.
Foto: haarlemnieuws

Na ruim een week zijn er uit Haarlem zeshonderd klachten binnengekomen bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Hard knallen zijn volgens initiatiefnemer GroenLinks de grootste vuurwerkergernis in Haarlem.

Van de klachten die bij het online meldpunt binnenkomen gaat 83 procent over overlast door vuurwerkbommen, vaak omdat mensen er door uit hun slaap worden gehouden, of vanwege angstige kleine kinderen en/of angstige dieren. Vuurwerkstress bij huisdieren leidde tot ongeveer 60 klachten. De meeste klachten komen uit de Indische Buurt Noord en Haarlem Oost.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Met het meldpunt willen ze de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Van de meldingen wordt in januari een rapport gemaakt dat GroenLinks-fractievoorzitter Daphne Huysse ook aan burgemeester Bernt Schneiders aanbiedt.

GroenLinks wil dat er meer gedaan wordt om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Bij de vorige jaarwisseling werden voor het eerst maatregelen tegen vuurwerkoverlast genomen, zoals het inkorten van de afsteektijd. Ook hebben veel gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. In de Haarlemmermeer en Heemstede bijvoorbeeld.  In Haarlem is door GroenLinks aan de burgemeester gevraagd om desgevraagd een vuurwerkvrije zone in te stellen. De wijkraad Parkwijk/Zuiderpolder heeft daar al naar gevraagd.

Het liefst zou GroenLinks zien dat vuurwerk alleen door professionals werd afgestoken op een centrale plek in de wijk. ,,Bijvoorbeeld een vuurwerkshow op de Grote Markt zou fantastisch zijn”, meent GroenLinks-fractievoorzitter Daphne Huysse. ,,Dan kunnen we af van alle overlast, schade en ongelukken.”

Tot 3 januari is het meldpunt nog geopend op vuurwerkoverlast.nl.

Reacties