Slechtvalken uit de kast op zendtoren Waarderpolder

Foto: Pxhere

HAARLEM – Wil jij een kijkje nemen in het prille leven van vier jonge slechtvalken? Dat kan tijdens deze speciaal ingelaste excursie op zondag 16 juni. De eerste kunsten die deze prachtige roofvogels maken op de zendtoren in de Waarderpolder in Haarlem kunnen worden gevolgd door de telescopen van IVN Zuid-Kennemerland.

Dit voorjaar zijn er weer vier jonge slechtvalken uit het ei gekropen, bovenin de zendtoren in de Waarderpolder. Slechtvalken zijn van oorsprong bewoners van het hooggebergte en geven de voorkeur aan steile kliffen, het liefst zo hoog mogelijk.

Strijd om de toren
In stedelijk gebied zijn hoge gebouwen favoriet. In Haarlem is de zendtoren het hoogste bouwwerk, en daarom is deze hier in de omgeving ook het meest in trek bij de slechtvalken. Onderling wordt er flink strijd geleverd om de heerschappij van de toren. Soms zelfs op leven en dood! Sommige jaren hebben couppogingen er zelfs toe geleid dat het broedsucces er niet meer van kwam. Maar dit jaar dus wel weer beschuit met muisjes in de Waarderpolder!

(foto: IVN Zuid-Kennemerland)

Als een straaljager
Eenmaal volwassen staat de slechtvalk als roofdier aan de top van de voedselketen. Toegerust met geavanceerde eigenschappen, heerst een gesettelde slechtvalk als een straaljager in het luchtruim boven zijn uitgestrekte territorium. Hoewel… in feite is het eigenlijk boven haar territorium. De dames slechtvalk zijn namelijk een maatje groter en sterker dan de mannetjes. Even voor de verhoudingen wie er bij de familie slechtvalk de baas in huis is.

Eerste kunsten
De vier jonge slechtvalken zijn de afgelopen week uit de kast gekomen. Nog wat onwennig vertonen ze hun eerste, enigszins onbeholpen kunsten op de zendtoren. Daarbij zijn de jonge vogels volledig afhankelijk van hun zorgzame doch strenge ouders. Tijdens deze excursie kunnen hun capriolen worden gevolgd door de telescopen van IVN Zuid-Kennemerland. Dat gebeurt vanaf de voet van de toren. Door de telescopen zijn de slechtvalken ook close-up goed te bewonderen. Iedereen is welkom om dit prille geluk te komen bewonderen!

  • Datum: Zondag 16 juni
  • Tijd: van 11.00 tot 13.00 uur
  • Waar: parkeerplaats Veerplas, A. Hofmanweg in Haarlem
  • Vooraf aanmelden: niet nodig
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen