Stilte in plaats van applaus bij live-optredens

Recital van Arda Friederichs in oktober 2015 in Gebouw Zang en Vriendschap.
Foto: Dick Kreuger

Live-muziek met perioden van stilte ertussen. Elke tweede zondagavond van de maand heeft met Musilenzio een muzikaal-meditatieve afsluiting van het weekend plaats.

In Gebouw Zang en Vriendschap aan Jansstraat 74 in Haarlem worden op die avonden optredens afgewisseld met perioden van stilte. Op 10 januari gaat om 20:15 uur de serie van start. Lennie Kerkhoff, onder meer vaste begeleidster van COV Haarlem, brengt met als thema ‘verwachtingsvolle stilte’ pianowerken van onder meer Bach, Chopin en Scarlatti.

In de Musilenzio-serie zorgt de muziek voor een verstillende werking. Een dankbaar bedoeld applaus doet de sfeer van de muziek teniet, zo bepleit initiatiefnemer Jan Koet van Zang en Vriendschap. ,,Daarom zorgen wij er tijdens Musilenzio voor dat de opgeroepen sfeer bewaard wordt en zelfs kan worden verdiept in de tussenliggende perioden van stilte”, zegt hij.

Staat de beleving op 10 januari, 14 februari en 13 maart misschien iets meer in het teken van muziek in stilte, op de laatste avond, op 10 april 2016, is dat wat meer stilte in muziek. Musilenzio XL is een twee uur durende aaneenschakeling van gewone én ongewone klanken van stem en instrumenten. Aangevuld met beeld en dans.

De zaal in het Gebouw Zang en Vriendschap wordt ingericht om een intieme beleving mogelijk te maken. Hiertoe worden aan de speciaal door het Gebouw aangebrachte voorzieningen decordoeken toegevoegd.

Op 10 april 2016 bestaat de mogelijkheid om de sfeer te proeven van de uitvoeringen en het Gebouw wanneer voor Musilenzio XL de generale repetitie wordt gehouden vanaf 14:15 uur.

De toegangsprijs is steeds zeven euro. Alleen bij Musilenzio XL in april is dat tien euro.

Het programma van Musilenzio ziet er als volgt uit:

10 januari:

Lennie Kerkhoff, piano

14 februari:

Trio Hornbach, Zwitserse Hang, ongewone snaar-, blaas- en slaginstrumenten

13 maart:

Gerrie Meijers,  piano

10 april  Musilenzio XL:

Trio Hornbach, Zwitserse Hang, ongewone snaar-, blaas- en slaginstrumenten

Edgard de Rijcke, piano

Haarlemse Dichtlijn, stem

MAS&CO., dans

Willy Luirink, beeld

Dick Kreuger, beeld en klank

Antje de Wit met Schola Hildegardis, zang

Gerrie Meijers, piano

Katherina Rijcken-Bornefeld  klankschalen

Reacties