Haarlem, bekeken door de ogen van een (kleine) Engelsman

Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Reisjournalist Alan Wooding van Luton Today deed drie dagen Haarlem en het is interessant om te kijken hoe Haarlem door de ogen van een (kleine) buitenstaander wordt bekeken.

De verslaggever van Luton Today wilde vorige maand eigenlijk naar Amsterdam, maar Haarlem werd hem aangeraden als goedkoper alternatief. Het is hem zo te lezen goed bevallen hier. Wooding sliep in het Golden Tulip Lion d’Or.

Indrukwekkend beeld

Het bronzen beeld van Kenau en Ripperda voor de deur van het hotel aan het Stationsplein viel hem direct op. Hij noemt het indrukwekkend – daar wordt hier toch wisselender over gedacht – en vermeldt ook dat Haarlem de grootste ondergrondse fietsgarage van Nederland heeft.

Teylers Museum maakt enorme indruk op hem waarbij hij de Engelse lezers er graag op wijst dat Teyler afstamt van Schotse vluchtelingen. Zijn begeleiders nemen hem mee naar Seymour Brasserie en Bar in de Korte Veerstraat waar hij tijdens zijn eerste avond zo te lezen erg genoten heeft.

De volgende dag begint in Haarlem waar hij Centraal Station en de hofjes benoemt. Hij schrijft giechelend dat het maar vijf euro kost ‘om door de voordeur te gaan’ bij het red light district van Haarlem. Hij doelt op het Begijnhof waar bij het Poortje entree wordt geheven.

Molen de Adriaan

De lunch gebruikt hij bij restaurant Zuidam aan de Scheepmakersdijk waar hem veel over molen de Adriaan wordt verteld. Na de lunch gaat het per taxi (!) naar het Muiderslot in Naarden. Dat is natuurlijk jammer voor andere attracties in Haarlem. Het Frans Hals Museum en het Corrie ten Boom Museum moet hij daardoor missen deze trip, betreurt hij in het artikel.

’s Avonds bewierookt hij uitgebreid de Jopenkerk en het ambachtelijke bier aldaar.

Wat doet een professioneel toerist op zijn derde en laatste dag? Hij ontbijt/bruncht bij Barista Café in de Grote Houtstraat, bezoekt de Kerstmarkt en luncht bij Dijkers in de Warmoesstraat waar bitterballen en kroketten volop de aandacht krijgen.

En op weg naar huis ziet hij een winkel met 360 soorten kaas (Kruisstraat?, Barteljorisstraat?) en merkt hij op dat hij veel heeft gemist. ,,Dit betekent waarschijnlijk dat ik nog eens terug ga naar Haarlem.” Want vanuit Haarlem zijn alle topattracties van Nederland uitstekend te bereiken!

Dat een kleine Engelsman tegen grote problemen aanloopt, beschrijft hij op het laatst. Omdat Nederlanders tot de langste mensen ter wereld behoren hangen de urinoirs nogal hoog waardoor de gemiddelde Engelsman wel erg hoog moet mikken. You have been warned!, waarschuwt hij in de krant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen