Uniek: twee Haarlemse markten genomineerd als beste van het land

Komt hier een nieuwe tegel naast?
Foto: ed mense

Een dubbel unieke dag in het Haarlemse marktwezen, anders kan de coördinator Haarlemse Markten Ed Mense het niet zeggen. Nog nooit eerder won een Haarlemse markt tweemaal achtereen de prijs als beste van Nederland en de zaterdagmarkt op de Grote Markt kan dit nu overkomen. Daarnaast is, in een andere categorie, ook die van de Botermarkt bij de laatste drie kanshebbers.

Het kan dus gebeuren dat Haarlem dit jaar twee van de beste markten van Nederland op zaterdag heeft staan. ,,Dit is zo ontzettend mooi voor die kooplieden die daar in weer en wind staan te werken”, zegt Mense.

De Grote Markt is vreemd genoeg geen grote markt. Het is een zogeheten middelgrote markt en de Botermarkt valt in de categorie kleine markten. De markt in Schalkwijk zou in de categorie Grote Markten vallen, maar deze is niet ingeschreven voor de traditionele prijs van de landelijke vereniging voor ambulante handel. In circa driehonderd gemeenten in Nederland staan wekelijks markten. De zaterdagmarkten in Haarlem springen eruit vanwege het hoge culinaire niveau, zegt Mense.

Ed Mense: ,,We gaan ons nu beraden hoe we verder gaan. Voorop staat dat deze nominaties prachtig zijn voor de stad. Haarlem heeft twee van de beste markten van Nederland in huis! De jury gaat de markten nog bezoeken. We gaan ook nog iets verzinnen voor het publiek, want de klanten moeten hier ook gaan profiteren van deze nominaties.”

Reacties