Honderden Haarlemmers bij stille tocht Sjeddy

Eerbetoon aan de doodgestoken Haarlemmer Sjeddy.
Foto: haarlemnieuws

Vanaf het Reinaldapark in Haarlem lopen vrijdagavond vele honderden Haarlemmers via de Prins Bernhardlaan naar de Zomerkade in een stille tocht voor de overleden Haarlemmer Sjeddy (22).

Voor in de stoet zijn veel huilende mensen en betreurde gezichten te zien. De wandelaars hebben veel bloemen, kaarsen en brandende fakkels bij zich. Sjeddy Taher Ibrahim overleed door een messteek in zijn hart toen hij een neergestoken vriend wilde helpen tijdens oud en nieuw. De familie van Sjeddy riep de deelnemers aan de stille tocht ’s middags op geen opstootjes te veroorzaken. ,,Het eerbetoon van Sjeddy en de stille tocht vanavond is GEEN demonstratie. We bewandelen geen oorlogspad”, schreef een familielid ’s middags.

Geen woord, geen vuist

Zij legt aan de vrienden en kennissen uit: ,,Sjeddy is een situatie ingerend waarin zijn vriend om hulp riep nadat hij zelf met een mes gestoken was. Niet wetende wat er precies gebeurd is, is Sjeddy naar zijn vriend gerend met de intentie hem te helpen. Geen woord is uitgebracht, geen vuist gebald. Het was al te laat. Sjeddy is door een messteek in het hart ter plekke op de Zomerkade gestorven in de armen van een van zijn beste vrienden. Sjeddy zijn vrienden zijn ook verwond. Niet alleen hebben zij diverse wonden op het lichaam, ook zijn zij getraumatiseerd. Naar verluidt is er sprake van drank en hard drugs bij de daders. Nogmaals. Dit is niet bevestigd door de politie.”

Bij de herdenkingsplek voor Sjeddy op de Zomerkade, waar de Haarlemmer overleed aan zijn verwondingen, steken familie en vrienden tijdens de stile tocht waxinelichtjes aan. Sjeddy Strijder Rust Zacht, staat er te lezen. Af en toe klinkt knalvuurwerk in de verte. Daarna trekt de tocht weer verder.

De organisatrice van de tocht, de Haarlemse Eva Naomi, noemt het ‘hartstikke mooi’ dat zovelen zijn op komen dagen om haar vriend Sjeddy te herdenken. ‘Heel onwerkelijk’ vindt ze het dat er zoveel mensen zijn. ,,Ik denk dat dit voor velen een mooie afsluiting kan zijn.”

De stille tocht is live uitgezonden door RTV Noord-Holland, mediapartner van haarlem.nieuws.nl.

 

Reacties