Bernt Schneiders: geen ambtsketting, maar de PvdA-partijspeld

Bernt Schneiders met partijspeld op het revers.
Foto: haarlemnieuws

Burgemeester Bernt Schneiders was zondagavond een opvallende aanwezige tijdens de nieuwjaarsreceptie van de PvdA in Haarlem. Er waren raadsleden van bijna alle andere partijen uit de gemeenteraad aanwezig. Zo goed liggen de verhoudingen blijkbaar op het stadhuis. Maar Bernt Schneiders verscheen niet als voorzitter van de raad, niet als burgervader. De ambtsketting bleef thuis. Puur als Haarlems lid van de PvdA kwam hij opdagen in het museumcafé Thuys van het Dolhuys aan de Schotersingel in Haarlem.

En dat is verrassend. Want in een interview in Haarlems Dagblad zei hij eind vorig jaar nog dat hij zo zijn twijfels had bij zijn partij. Partijcongressen bezoekt hij al twintig jaar niet, zei hij. ,,Als je een pistool op mijn borst zet, ben ik nog PvdA’er, maar als ik partijvoorzitter Spekman hoor praten over zijn opa, vader en zus die hard moesten werken, denk ik: er is wel wat veranderd hoor. We moeten niet net doen alsof de maatschappij onredelijk is.’’

Ook zei hij: ,,Als burgemeester is je partij volstrekt irrelevant. Je bent burgemeester van een stad, niet van een partij.’’

Kleur bekennen

Maar nu Schneiders heeft bekendgemaakt te stoppen als burgemeester komende zomer, is hij minder terughoudend over zijn politieke voorkeur. Op een aantal vlakken zal hij steeds meer de teugels laten vieren, zo zei hij zondag. En zo bekende hij ook kleur op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Trots liet hij dan ook de partijspeld van de PvdA in zijn revers zien. Deze speld krijgt een lid die lange tijd lid is van de partij.

Toen fractievoorzitter Jeroen Fritz het aanstaande vertrek van de burgemeester in zijn speech, kreeg Schneiders een spontaan applaus voor zijn verdiensten. ,,Hopelijk kunnen we Bernt na de zomer als vrijwilliger verwelkomen binnen de afdeling”, zei Fritz er hoopvol bij.

Trots

Jeroen Fritz zei trots te zijn op de verdiensten van zijn partij en het college waar zijn partij deel van uitmaakt. Zo hoefden er hier in het crisis geen zwembaden te worden gesloten als in andere gemeenten en zorgde PvdA-wethouder Joyce Langenacker voor een lokaal sociaal akkoord.

De PvdA-leden wezen zes Haarlemmers aan die volgens hen een verrassing verdienden: Iemand die zich in zet voor de buurt, de buren of familie. Dat werden:

Albert Diederik, nieuwe voorzitter van de wijkraad Scheepmakersdijk die zich inzette voor het overleg tussen de buurt en de Koepel, waar vierhonderd vluchtelingen zitten.

Caroli Kooistra, docent van het Nova College die vrijwillig taalles geeft aan vluchtelingen in de Koepel. Zij is ook mantelzorger.

Nacima Khelfi, de vrouw achter vrouwengroep Tabhita in de Molenwijk. Ook richtte zij kringloopwinkel De Schalk op in Molenwijk en organiseert de kerstmarkt in Schalkwijk.

Mohamed Mounji, Vrijwilliger bij Stichting Samen Haarlem. Hij helpt daar Marokkaanse jongeren. Hij was ook van de krachten achter de gezamenlijke kerstviering van christenen en moslims bij Stem in de Stad.

-Ans en Joop Teunisse: Een echtpaar met hart voor hun wijk en de stad. Joop is voorzitter van de wijkraad Slachthuisbuurt. Zij zijn vrijwilligers voor de Hartekampgroep en doen andere vrijwilligersklussen.

 

 

 

 

Reacties