112

Vijftien procent minder inbraken in Haarlem

Inbraak via een raampje.
Inbraak via een raampje.
Foto: politie haarlem

Haarlem telde vorig jaar van januari tot december vijftien procent minder inbraken dan in 2014, 585 tegen 694.

Alleen in april, juli en vooral mei (73 tegenover 40) was de ellende groter dan het jaar ervoor. Januari 2015 was de maand met de meeste geregistreerde inbraken: zeventig. Een jaar eerder telde de politie in die maand al 79 van deze misdrijven. In heel 2014 sloegen de inbrekers 768 keer toe. Tot en met november 2015 was dat aantal 585. December kon nog niet worden meegeteld.

Burgemeester Bernt Schneiders laat dit weten na vragen van de fractie van Trots Haarlem. Die partij was vooral benieuwd naar de verhouding inbraken in Schalkwijk ten opzichte van de rest van de stad. Van het totaal aantal inbraken in de eerste elf maanden in 2015 (585), noteerde de politie er 251 in Schalkwijk, iets minder dan 43 procent. Schalkwijk volgt de dalende trend van de hele stad niet. Hier geen vijftien procent daling; het ging van 257 naar 251 inbraken.

In Schalkwijk steeg het aantal inbraken in februari (van 34 naar 41), maart (van 24 naar 28), april (twintig tegen vierendertig) en mei zelfs explosief (van negen naar 26). Ook in de hele stad steeg het aantal inbraken in deze maand explosief. In de hele stad waren april en mei de maanden met de meeste stijgingen. Overigens breekt men graag in januari en februari in blijkt uit de cijfers.

Op 1 oktober is de politie begonnen met een Donkere Dagen Offensief. Dat houdt in dat agenten extra controleren in inbraakgevoelige buurten en extra controles houden. Daarnaast is in Haarlem in november een inbraakpreventieprogramma gestart. De gemeente adverteert in bijvoorbeeld bioscopen en op sociale media. Dit lijkt te werken: In oktober en november is het aantal inbraken in de hele stad spectaculair gedaald, van 156 naar 102. In Schalkwijk daalde de inbraken in die twee maanden van 67 naar 47 ten opzichte van 2014.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen