Damherten ‘het bokkie’ in Waterleidingduinen, maar schapen zijn van harte welkom

16 jul , 8:43 Nieuws
11811507 1065993313412620 8060379865750553913 n
VOGELENZANG - Damherten: het werden er veel te veel in het duingebied tussen Zandvoort, Vogelenzang en Noordwijkerhout. Daarbij graasden ze net díe plantjes en kruiden weg die wél moesten blijven staan. Inmiddels is hun aantal door ‘actief natuurbeheer’ teruggebracht tot onder de 1000 en nu krijgt Bambi ‘hulp’ bij het begrazen van de duinen van een grote groep ‘wollige maaimachines’.
(bron: Amsterdamse Waterleidingduinen)
Met de komst van een schaapskudde van zo’n 270 schapen krijgen de damherten nu dus een stukje gezonde concurrentie op het gebied van begrazing van het 3400 hectare grote duingebied. Hoewel… echte concurrentie is het niet, want terwijl damherten zich te goed doen aan allerlei jonge plantjes en kruiden, worden de schapen ingezet als ‘maaimachines’ om ‘vergrassing’ tegen te gaan.
Gisteren, maandag 15 juli, stapten de 270 schapen hun nieuwe graasgebied binnen. In de AWD (Amsterdamse Waterleiding Duinen) gaan ze op verschillende plekken hun nuttige graaswerk doen. De inzet van een schaapskudde maakt deel uit van een begrazingsplan voor de AWD. Ook de konijnen die vorig jaar naar de AWD zijn verhuisd om de populatie te herstellen, horen bij het begrazingsplan.
Variatie in begrazing
Een variatie van verschillende soorten grazers is nodig voor het herstel van de biodiversiteit. De damherten waren lange tijd de enige grazers in de AWD. En ze waren er ook nog eens met heel veel. Damherten zijn eigenwijs en kieskeurig. Ze bepalen zelf waar ze grazen en ze eten het liefst bloeiende kruiden en jonge planten. Juist die kruiden en planten zijn belangrijk voor het leven van andere dieren, insecten en vogels.
Nu het aantal damherten door actief beheer is afgenomen, neemt de verruiging (vergrassing en struiken) op plekken toe. Andere grazers zijn nodig om dat aan te pakken. De konijnen doen al hun goede graaf- en graaswerk en de schapen zullen dat ook gaan doen. Want schapen zijn te sturen, dus die mogen op de stukken waar te veel gras staat aan de slag.
Welkom schaapskudde
De schaapskudde wandelde gisteren, maandag 15 juli, vanaf ingang Oranjekom/Oase het duingebied binnen. De kudde blijft tot en met 14 november op verschillende graaslocaties in de AWD.