Dat Haarlem op het gebied van horeca veel te bieden heeft, is alom bekend. Niet voor niets werd de stad in 2019 uitgeroepen tot de eerste gastronomische hoofdstad van ons land. Bovendien prijkt Haarlem ook op een prima achtste plaats in de top tien van beste horecasteden in het land, zoals die werd gepubliceerd door Holidu, de zoekmachine voor vakantiewoningen. Horecabedrijven hebben een zware periode doorgemaakt in coronatijd, maar veel ondernemers hebben de zaak goed kunnen herstellen en focussen nu vooral op nieuwe innovaties.
Op vrijwel elk gebied worden de laatste jaren veel nieuwe innovaties gedaan. De horecasector is hier geen uitzondering op. Met name de keukenapparatuur speelt hierbij een belangrijke rol. De keuken vormt immers het kloppende hart van elk horecabedrijf en daar staat ook de apparatuur die de energierekening flink beïnvloedt. Deze apparatuur kan in veel gevallen een stuk efficiënter. Je kunt er als ondernemer bijvoorbeeld voor kiezen om de oude apparaten te vervangen door energiezuinigere alternatieven. Ook is goed om daarbij te kijken naar wat je precies nodig hebt. Waarom zou je bijvoorbeeld een apart tostiapparaat aanschaffen, als je tosti’s ook in de contactgrill kunt bereiden? Net zo gemakkelijk gebruik je hetzelfde apparaat voor vlees, vis of groente en daarmee heb je dus een echte alleskunner in je keuken staan. Zo voorkom je doublures in apparatuur en ben je efficiënt bezig.
Dat Haarlem het op horecagebied zo goed doet, is te danken aan de combinatie van een groot aanbod, een hoge kwaliteit, een goed aanbod van lokale producten en een mooie reeks culinaire evenementen in de stad. Dat varieert van het vermaarde jaarlijkse festival Haarlem Culinair op de Grote Markt tot aan Proefpark Haarlem, waarbij tientallen horecaondernemers hun bakplaat, frituur of oven naar het Kenaupark rijden om daar een gigantische proeverij te realiseren. Zo ontstaat kreeg Haarlem door de jaren heen het imago van stad waar het voor de fijnproevers goed toeven is.
Op het gebied van duurzaamheid valt nog veel winst te behalen. Vanuit dat besef is Haarlem Food Future ontstaan, een platform met een groep professionals die zich, ieder vanuit hun eigen expertise, inzet voor het verduurzamen van de voedselvoorziening in Haarlem. Hier ligt uiteraard een direct verband met de horeca in de stad, maar het platform opereert op een breder niveau, met focus op stadslandbouw en duurzame voedselkeuzes