HAARLEM - Oud-directeur Goede Doelen Nederland (GDN) Gosse Bosma volgt Paul Beerkens op als voorzitter van de Stichting Stem in de Stad, de ontmoetingsplek voor Haarlemmers die door allerlei omstandigheden in moeilijkheden zijn geraakt. Gosse Bosma ziet de komende jaren de vraag naar hulp, zoals Stem deze biedt, toenemen, enerzijds door toenemende vraag, anderzijds door de tekorten in de bestaande voorzieningen.
Ondanks deze pessimistische vooruitblik ziet Gosse Bosma ook lichtpuntjes. ‘’Wanneer we scherp en open willen kijken naar wat er rondom bestaanszekerheid en zorg in Nederland gebeurt dan weten we zeker dat organisaties als Stem nodig zullen blijven. Als we dat kunnen combineren met het delen van kennis en informatie met overheden en andere hulpinstanties doen we goed werk’’, aldus Bosma.
Haarlemmer Gosse Bosma (1962) volgt Paul Beerkens op die na 10 jaar het voorzitterschap van Stem in de Stad afgelopen maand dit jaar neerlegde. Gosse Bosma was van 1996 tot en met 2019 directeur van GDN, de brancheorganisatie van de in Nederlandse gevestigde goede doelenorganisaties zoals het Rode Kruis, Natuurmonumenten en KWF Kankerbestrijding. Daarvoor was Bosma onder meer beleidsadviseur bij de Industrie- en Voedingsbond CNV. Bosma studeerde Politicologie aan de Vrije Universiteit. Sinds 2019 is hij zelfstandig adviseur bij diverse organisaties.
Bosma zet de lijn voort die Beerkens de afgelopen 10 jaar heeft ingezet bij Stem in de Stad. ‘’Ik ben niet van plan om af te wijken van hoe Paul het heeft gedaan maar ik zal het ongetwijfeld een wat andere kleur geven. We kennen elkaar goed maar weten ook dat we verschillend zijn. Ik zal wel proberen zijn enorme betrokkenheid en beleving op mijn manier proberen voort te zetten.’’
Stem in de Stad is opgericht door de bevlogen dominee Jurjen Beumer, hij creëerde een bruisende en veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare Haarlemmers die het moeilijk hebben en die niet altijd gehoord of gezien worden. Stem in de Stad is al 25 jaar een gastvrije ontmoetingsplek in het hart van de stad die het christelijk oecumenische denken als bron hanteert. Stem in de Stad voert wekelijks met 10 medewerkers en 140 vrijwilligers verschillende programma’s uit, variërend van begeleiding van mensen in psychische nood tot een maaltijd voor dak- en thuisloze mensen, ondersteuning aan ongedocumenteerden op hun tocht naar hun nieuwe bestaan en aandacht voor eenzame mensen. Jaarlijks vinden meer dan 1.000 Haarlemmers de weg naar Stem in de Stad.