Haarlem gaat stadsbreed 'tegelwippen' op zaterdag 10 september

02 sep 2022, 7:39 Nieuws
haarlems straatje 1
gemeente haarlem

HAARLEM - Zaterdag 10 september 2022 vindt voor de tweede keer dit jaar een stadsbrede tegelwipactie plaats. Haarlem doet namelijk mee met de landelijke wedstrijd het NK Tegelwippen met als doel: meer ruimte voor groen in de stad.

(bron: Gemeente Haarlem)

Haarlemmers kunnen op 15 plaatsen in de stad tegels en zand omruilen voor planten. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland.

Geen eigen tuin?
Alle tegels die op deze dag worden ingeleverd tellen mee in het eindklassement voor gemeente Haarlem. Heeft u geen eigen tuin? Dan kunt u tegels wippen voor een geveltuintje. Meer informatie vindt u op www.haarlem.nl/groen onder ‘Zelf aan de slag voor een groenere omgeving’.

Inleverpunten
Er zijn inleverpunten door de hele stad. Op deze kaart vindt u een overzicht van de inleverlocaties.

Spelregels
In ruil voor uw tegels krijgt u maximaal 3 planten per huishouden. Levert u meer dan 150 stoeptegels in? Breng die dan naar het Milieuplein. Het Milieuplein zit aan de Ir. Lelyweg 51 en is op maandag tot en met zaterdag geopend tussen 8.00 en 15.30 uur. Heeft u meer dan 10 kruiwagens met zand? Breng het dan naar een particulier vuilverwerkingsbedrijf.

Activiteiten rond de stadsbrede tegelwipactie
Voorafgaand aan en tijdens de tegelwipactie op 10 september, zijn er activiteiten in de stad rond het thema vergroening.

  • Maandag 5 september: lezing in de Bibliotheek Planetenlaan over het vergroenen van de tuin door tuinontzorger Anniek Herder. Bibliotheek Haarlem-Noord, Planetenlaan 170, 2024 EX Haarlem, start 19.30 uur.
  • Zaterdag 10 september: plantjesmarkt bij de Indische Buurttuin, Ambonstraat 16, 2022 DM Haarlem, tussen 10.00 en 14.00 uur.

Zelf maatregelen nemen
We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven. De gemeente zet zich in voor een groene, klimaatbestendige openbare ruimte. Maar u kunt zelf natuurlijk ook maatregelen nemen! Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. Planten en bloemen vergroten de biodiversiteit.