Haarlemse wijkorkesten Boerhaavewijk en De Jonge Muggen vieren 10-jarig bestaan

jun 27 , 20:14 Nieuws
wijkorkest 2023 kopieren
HAARLEM - Wijkorkest De Jonge Muggen bestaat tien jaar. Op zaterdag 29 juni viert het wijkorkest uit Haarlem-Noord haar tienjarig jubileum met een gratis te bezoeken optreden op het buurtfestival Zomer in de Zaanen. In 2014 vond het allereerste optreden van De Jonge Muggen ook plaats op dit festival.
In 2014 werden de wijkorkesten in Haarlem-Noord en Boerhaavewijk opgericht met als doel om zoveel mogelijk kinderen de kans te bieden een muziekinstrument te leren bespelen en te laten ervaren hoe het is om samen muziek te maken. Volgens Anneke Heijne, Coördinator MuziekLab bij Hart, is dat doel tien jaar later nog steeds relevant. “Het op jonge leeftijd leren bespelen van een muziekinstrument en het samenspel met leeftijdsgenoten draagt enorm bij aan de creatieve en sociale ontwikkeling van de kinderen. Daarom is het zo belangrijk om hen in de vertrouwde omgeving van de school het maken van muziek te laten ontdekken en te enthousiasmeren om hier ook buiten schooltijd mee verder te gaan.” De wijkorkesten in Haarlem-Noord en Boerhaavewijk bestaan uit respectievelijk 60 en 30 leerlingen. De wijkorkesten zijn onderdeel van de lessenreeks ‘Iedereen een Instrument’. Dit project van het MuziekLab van Hart bestaat uit tien muzieklessen onder schooltijd. Aanvullend kunnen kinderen vanaf acht jaar meedoen aan de naschoolse muzieklessen en meespelen in het wijkorkest. “Kinderen leren een instrument bespelen waar ze anders nooit mee in aanraking zouden komen en de stap die ze maken om daarna met elkaar muziek te maken en als orkest op te treden voor hun trotse ouders is prachtig om te zien”, aldus Danny Bark (directeur basisschool De Cirkel).
wijkorkest optreden zomer in de zaanen festival 2023 kopieren
Drie nieuwe wijkorkesten
De behoefte aan laagdrempelig muziekonderwijs blijft bestaan en de vraag naar meer wijkorkesten op verschillende plekken in Haarlem groeit. In het schooljaar 2024-2025 worden drie nieuwe wijkorkesten opgericht. De voorbereidingen voor de nieuwe wijkorkesten in Meerwijk, Molenwijk en Haarlem-Centrum zijn in volle gang.
De lessenreeks ‘Iedereen een Instrument’ en de wijkorkesten worden mogelijk gemaakt door Hart, Gemeente Haarlem en de betrokken scholen.