Ruud Jansen, geboren 6 april 1948 op de Zijlweg in Haarlem, vertelt over zijn visuele handicap, zijn passie voor muziek, over hoe zijn muzikale carrière begon en hoe zeer hij waardeert deel uit te maken van de generatie die in feite aan de wieg stond van wat we populaire- oftewel POP-muziek zijn gaan noemen. Ruud houdt zich al sinds zijn jeugdjaren bezig met muziek.
Tekst en foto’s Charles Duijff en Noord Hollands archief
Op donderdag 10 januari 2019 had ik een interview met toetsenist, gitarist en zanger Ruud Jansen. Er valt zoveel te vertellen over zijn leven en muzikale carrière dat ik mijn interview met hem in twee delen publiceer. Ruud Jansen, voor velen een muzikaal begrip in de regio speelt voornamelijk toetsen, zingt en is grote fan van de helaas jong overleden toetsenist Rick van der Linden. Die beschouwt hij als zijn leermeester. Ruud erfde het huiskamerorgel van Rick van der Linden, dat nu zijn woonkamer siert...Daarnaast staat in zijn woonkamer een witte vleugel waarop hij nog altijd speelt en studeert
DEEL 1 De periode 1948-1972
Het gebouw waar Ruud werd geboren, Kraamkliniek Beatrix aan de Zijlweg 196-198 bestaat niet meer. De huidige brandweerkazerne en de ambulancedienst bevinden zich nu op die locatie. (foto Noord Hollands Archief Klik op de foto's voor uitvergroting)
Drummer Han van Dalen, een heel goede zanger, zong dat nummer in ons bandje. Ik zong toen alleen maar achtergrondkoortjes in de band. De andere bandleden waren Joop Koper op bas (R.I.P.) en Cor Keet was de leadgitarist.
The Crazy Cats stierven in schoonheid, we vielen niet op…. Toen heb ik zelf een advertentie gezet waarin ik een band zocht die Rhythm & Blues speelde. Ik wist niet eens wat het was…Toen kreeg ik een reactie, een keurige brief in de ‘U’ vorm van Joop de Kleuver. Hij en zijn mede bandleden toonden interesse. Ik heb hem nog steeds….
Toen ik op mijn brommer op auditie bij drie jongemannen …Ja je houdt het niet voor mogelijk, ik reed brommer in die tijd (lacht) We spraken met elkaar en het klikte…Op een oud harmonium, zo’n spreeuwenkist waarop je moest trappen om er geluid uit te krijgen (ze noemen het ook wel een cirkelzaag des geloofs) speelde ik ‘I put a spell on you’ van Alan Price. Ik werd meteen aangenomen en kreeg een paar LP’s mee van Otis Redding. Ik ging dat draaien thuis en vond dat toen helemaal niks. Moet ik dat gaan spelen? Verschrikkelijk. Ik zette toch door en later ben ik er helemaal gek op geworden…
Wie waren die drie jongemannen?
Dat waren Joop de Kleuver op bas, Dries Bonnes gitaar, Rob van der Galie drums. Ze hadden ook een zanger, Maurice Busby maar die was niet bij mijn auditie. We gingen repeteren en dat ging best leuk. Maar toen kondigde Maurice zijn vertrek aan. Hij had nog wel een vriend die wilde komen zingen. Niet zo goed als hij was zijn mening, maar die wilde wel meedoen. Nou en toen kwam Dane Clark (vader Alain) binnen. Die begon te zingen en we waren allemaal tot tranen geroerd. Hij bleek vele malen beter dan Maurice. (Hieronder Dane Clark)We kregen er vervolgens saxofonist Pieter Kousemaker en trompetist Jack Vrolijk bij. Zo vormden we met zes man een band die in tussen 1966 en 1969 zou uitgroeien tot de Soulful Blues Quality met later Ted Serne saxofoon, Hans en Edgar Kat bariton-sax en trompet en Bep Zwerus (zusje Shirley) drums en Douglas Jacobino basgitaar en Gill Rijnenberg gitaar. Zie hieronder een foto van de bezetting zoals die in 2017 nog optrad in Alkmaar tijdens een tribuut voor de overleden Jan Hupkes.Op de foto v.l.n.r. bovenaan: Ted Serne, Dane Clark, Bep Zwerus en Ruud Jansen. Onderaan: Hans en Edgar Kat, Gill Rijnbergen en Douglas Jacobino. Edgar Kat (de man met de grote snor) overleed helaas kort na dat optreden.Jan Hupkes was zelf blueszanger en werd onze manager. Die wist ons op vele plaatsen door het hele land te boeken. We werden razend populair en kregen het heel druk. (hieronder Jan Hupkes) Samen met Ekseption…ik wil niet onbescheiden zijn, hoorden we tot de top in onze regio. We speelden in Haarlem bij de ongeveer 14 jeugdsociëteiten in die tijd, in Noordwijk bij Bull Seven, in Noordwijkerhout in Hotel van der Geest om maar eens wat te noemen. De Hogenbijlclub niet te vergeten… (foto Noord Hollands Archief) Hogenbijl op de Oude groenmarkt te Haarlem
Volgende editie van dit artikel over ca. 1 week over de periode vanaf 1972 tot heden…..