In Haarlem kun je met plantjes ‘het dak op!’; subsidie voor aanleg groen dak

mei 24 , 16:58 Nieuws
online jh097922 hr
HAARLEM - Heeft u een eigen woning en wilt u een groen dak aanleggen? Vraag dan subsidie aan! Een groen dak is een dak bedekt met plantjes, vaak vetplantjes. Die vetplantjes worden soms gecombineerd met andere bloeiende planten, mossen en grassen. Een groen dak staat mooi en is goed voor de natuur.
(bron en foto: Gemeente Haarlem)
U kunt het groene dak zelf aanleggen of dat laten doen door een professioneel bedrijf. De subsidie is standaard € 25 per m2. U ontvangt meer subsidie als u de vetplantjes combineert met veel verschillende andere planten, ook zonnepanelen plaatst of als uw dak minimaal 50 liter water per m2 kan dragen. Als u subsidie aanvraagt voor een groen dak, of in 2022 of 2023 subsidie heeft ontvangen, kunt u ook subsidie aanvragen voor 1 regenton.
Haarlem kleurt groen
De gemeente vindt groene daken in Haarlem belangrijk omdat door groene daken meer verschillende soorten planten en dieren in de stad kunnen leven. Een groot deel van het oppervlak van de stad bestaat uit daken. Het aanleggen van groene daken helpt dus met het vergroenen van de stad.
Groene daken vangen ook regenwater beter op. Het groen neemt het water op als een spons en geeft het langzaam weer af. Hierdoor wordt het rioolsysteem op momenten van hevige regenval minder belast. En een groen dak zorgt voor verkoeling op hete dagen.
Wilt u ook subsidie voor een groen dak? U vindt alle spelregels op onze pagina Subsidie groen dak en regenton .