IVN Vrijwilligers aan de slag met de Reuzen Berenklauw

mei 27 , 18:15 Nieuws
reuzen berenklauw werkdag
HAARLEM - Het IVN Zuid-Kennemerland bond afgelopen zaterdag met een groep enthousiaste vrijwilligers de strijd aan met de Reuzen Berenklauw in de Haarlemse Boerhaavewijk. Aan de oostkant van Schalkwijk-Boerhaavewijk ligt een wandelbos met leuke natuur voor de bewoners van Schalkwijk. Daar rond de Poelpolderweide komt op verschillende plekken komt deze woekerplant voor.
De reuzen Berenklauw is een hardnekkige plant, hij verdringt inheemse planten en is gevaarlijk bij aanraking. De plant kan al bij een lichte aanraking vervelende brandblaren veroorzaken. Als er niets gebeurt dringt de plant zich steeds verder op.
En daar zijn de IVN-vrijwilligers goed bezig geweest om de Reuzen Berenklauw een halt toe te ropen. De gemeente Haarlem/Spaarlanden kan het niet alleen. Hulp van vrijwilligers is nodig om de Berenklauw een halt toe te ropen! Dit weghalen doet het IVN hier al een 6-tal jaar. In totaal hebben elf vrijwilligers deze werkdag flink de handen uit de mouwen gestoken om de reuzen berenklauw aan te pakken. Ook had het IVN deze keer hulp van een 5-tal vrijwilligers via VWC-Buuv, nieuwkomers vanuit de COA-opvang die het leuk vonden om een handje te helpen! Erg leuk dat ze meededen. Deze hulp was zeer welkom!
Deelnemers gingen de Reuzen Berenklauw te lijf met steekschoppen. De Bereklauw is uitgestoken, de wortels in een afval/puinzak en het loof is in een hoek op een composthoop gelegd. Dit is allemaal om te voorkomen dat deze plant een plaag wordt. Dit vrijwilligerswerk vindt hier al een aantal jaar plaats en het gaat goed! Oftewel we zien minder Berenklauw.
De volgende werkdag om de Reuzen berenklauw aan te pakken is vrijdag 7 juni. Vind je het leuk om mee te doen, dan ben je van harte welkom! Aanmelden is mogelijk.
Neem eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, handschoenen met extra lange flap, extra koffie/thee en vlaai. We werken tot ong. 13.00 uur. Doe stevig schoeisel aan en trek beschermende kleding aan; een lange broek en een T-shirt/werkblouse met lange mouwen. Ervaring is niet noodzakelijk. We verzamelen om 9.30 uur bij de ingang van de Poelbroekweide en de Vogelplas aan de Schroeder van der kolkstraat aan het einde van de Floris van Adrichemlaan Aanmelden graag bij Marc van Schie, 06-22575748 of kijk op www.ivn.nl/zk. We maken er een leuke dag van!