Het overkomt - bijna - iedereen wel een keer. Een telefoon die in het water terecht komt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Je bent je telefoon vergeten uit je broekzak te halen en je plonst nietsvermoedend het zwembad in. Je wordt tijdens het soppen van de ontbijtborden gebeld en met je glibberende zeep-handen laat je je mobiel zo in het sopje glijden. Of je laat op het toilet je broek zakken - moet ook gebeuren - en je smartphone duikt uit je broekzak recht het toilet in. Ja, dat wordt vissen maar! Kortom, het kan iedereen overkomen. Maar de vraag is nu natuurlijk, what to do?
Heb jij je telefoon in het water laten vallen? Geen paniek - of naja, een beetje dan. Misschien kun jij hem nog redden. Maar dan moet je wel snel en zorgvuldig handelen. De EHBW - Eerste Hulp Bij Waterongelukjes - helpt je uit de brand. Volg de onderstaande stappen en help je telefoon het water uit.
Stap 1. Schakel altijd je telefoon uit
Just to be sure! Zorg er, na een duik in het water, altijd voor dat je je telefoon direct uitzet, hoe graag je ook wilt controleren of je mobiel nog naar behoren werkt. Dit helpt je namelijk om kortsluiting te voorkomen. Verwijder het hoesje of de case van je telefoon. Bij de meeste mobiele telefoons kun je tegenwoordig niet (makkelijk) meer de sim en de batterij eruit halen. Lukt dit wel, dan haal je ook die eruit. Heb jij een telefoon uit het Nokia-tijdperk, dan moet dit je vast wel lukken.
Stap 2. Afdrogen maar
Dep je telefoon droog met een stukje keukenpapier of een schone theedoek. Leg, indien dit mogelijk is, je simkaart, SD kaartje en/of batterij op een theedoek om te drogen. Gebruik geen föhn. Dit gaat je namelijk echt niet helpen. Maar geloof het of niet; je kunt nog beter een stofzuiger gebruiken. Met een föhn blaas je het water verder je telefoon in, maar met een stofzuiger…. Je raadt het al! Uiteraard wel goed vasthouden. Let op: houd je telefoon op een ruime afstand van de stofzuiger, een stofzuiger kan namelijk statische elektriciteit veroorzaken. Dat wil je natuurlijk ook weer niet.
Stap 3. Rijst, rijst en nog meer rijst
Rijst is je grootste vriend. Zeker als het gaat om een natte telefoon. Rijst absorbeert water en dat heeft je telefoon nou net nodig. Die stofzuiger is leuk, maar écht niet voldoende. Leg je telefoon daarom in een afgesloten bak met - droge (just saying) - rijst. En ja, hier heb je geduld voor nodig. Je zult hem daar namelijk minimaal 48 uur moeten achterlaten. Niet aanraken, en een klein schietgebedje kan geen kwaad.
Stap 4. The moment of truth
Na minimaal 48 uur - we herhalen het nog maar even - kun je je telefoon uit de rijst halen. Controleer alle poorten, onderdelen en spleten. Plaats je sim en batterij weer in je telefoon en zie wat er gebeurt. Gaat er geen lichtje branden? Dan kun je nog proberen je telefoon op te laden aan je oplader, maar dan zonder de batterij. Nu wel een lichtje? Dan kan het zijn dat enkel de batterij van je telefoon aan vervanging toe is. Gebeurt er in beiden gevallen helemaal niets, dan heb je toch écht een specialist nodig.
Heb jij alle stappen doorlopen en krijg je je telefoon niet meer aan de praat? Dan zul je toch naar een telefoon- repair winkel moeten. Bij een repair winkel kun je vaak terecht voor schade door water aan je Apple producten, denk bijvoorbeeld aan een iPhone , maar ook met apparaten van andere merken. Wellicht kunnen zij je uit de brand - of beter gezegd: uit het water - helpen!