Negen leuke dingen in vernieuwd Schoterbos

jul 08 2022, 9:45 Nieuws
fraai
De herinrichting van het Schoterbos is klaar! Het is een hele mooie plek geworden waar Haarlemmers kunnen wandelen, sporten, luieren en spelen.
Bron gemeente haarlem:
Het park moest worden aangepakt omdat er veel zieke bomen stonden en de waterstand niet goed was, zegt Wimmy Hengst. Ze was de procesmanager van de afdeling Project- en Contractmanagement van gemeente Haarlem en is vanaf het eerste moment erbij betrokken. “Het water stond veel te hoog en dat was slecht voor de bomen; ze gingen dood. Het was schrikken voor mensen toen al deze bomen werden gekapt. Het park lag helemaal open. Maar het was echt nodig."
wimmy hengst procesmanager haarlem
De eerste stap in de aanpak van het Schoterbos werd al in 2018 gezet: het verbeteren van de waterafvoer. “Dat deden we door meer ruimte voor het water te maken. De zieke bomen en het andere groen werden vervangen en er werd een heuvel aangelegd. Dat was al een enorme verandering in het park.”
Toen de waterstand op orde was en de nieuwe bomen geplant, begonnen de werkzaamheden aan onder andere de bruggen en nieuwe fietspaden en -routes. Er is zelfs een brug bijgekomen. Het fietspad langs het Noorderhoutpad is vervangen. En er zijn nieuwe sporttoestellen.
Het Schoterbos is nu opener en toegankelijker. Wimmy: “Grote zware hekken zijn weggehaald. Daarvoor in de plaats zijn er houten hekken en heggen gekomen. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar het ziet er ook mensvriendelijker uit!”
Voor mens en dier
Om het allemaal even op een rijtje te zetten, hier een lijst met 9 leuke dingen in het Schoterbos! Voor mens én dier!
  1. Kinderen kunnen los gaan, met alle ruimte om te spelen. Er is een speeltuin en een heuvel met een heuse speeltrap.
  2. Er zijn nieuwe fitnesstoestellen. Zodat mensen die liever niet naar de sportschool gaan, ook lekker kunnen sporten. Maar er is ook ruimte voor de vele bootcampklasjes. Iedereen die wil, kan sporten! De fitnesstoestellen staan op een andere plek, waardoor er meer ruimte voor iedereen is.
  3. Voor de liefhebbers van het ‘spelletje’ is er een voetbalveldje.
  4. Er zijn nu speciale visplekken, daar kunt u relaxt naar uw dobber aan het einde van de hengel kijken.
  5. Uw trouwe viervoeter kan lekker ravotten in een heerlijk deel van het park. Honden kunnen zo het water inspringen, om achter de bal aan te gaan of af te koelen in de zomer.
  6. Tussen de bomen groeien fluitenkruid en andere bloeiende planten. Dit is goed voor de bijen en insecten. Dus het nieuwe Schoterbos is niet alleen fijn voor Haarlemmers, maar ook voor de insecten!
  7. De vogels en vleermuizen hebben nu een eigen aanvliegroute! Bij de herinrichting van het park is rekening gehouden met hoe zij het fijnst vliegen, en wat hun favoriete bomen en planten zijn.
  8. Ook aan egels en andere kleine dieren is gedacht. Als ze per ongeluk in het water vallen, kunnen ze via speciale ‘eendentrapjes’ uit het water komen.
  9. De paden zijn breder gemaakt. Er is ruimte voor wandelaars, hardlopers, skeeleraars en fietsers. Zo is het park echt voor iedereen.
Iedereen kon meedenken
Natuurlijk hebben we deze veranderingen goed doorgesproken met de omgeving. Dat zijn de buurtbewoners maar ook organisaties als Stichting Doe-tuinen, Ecosol Effect, Schooltuinen (NME), IVN-Zuid Kennemerland, Haarlemse Bomenwachters, KNNV, vereniging voor Veldbiologie, Wijkraad Delftwijk – Waterbuurt, Wijkraad Sinnevelt, Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, Stayokay Haarlem, Artisklas, de imkervereniging van Haarlem en Scouting Brigitta – iedereen kon meedenken. Alle organisaties zaten in de Adviescommissie Beheer en Onderhoud Schoterbos (ABOS) en zijn het gehele project intensief betrokken geweest.
Wimmy: “Maar ook heel belangrijk: alle omwonenden konden meepraten. Buurtbewoners bezochten met ons het park. Wij vertelden dan wat de plannen waren en lieten ook de plekken zien. Dat werkt veel beter dan wanneer je alleen met tekeningen werkt.”,
Ga maar eens snel een kijkje nemen in het Schoterbos om het met eigen ogen te zien.
sb6
heuvel
spelen4
eendjes
banken
brugje
zonnen
schoterbos speelw