Nieuw pand voor Pieter Vermeulen Museum

mei 23 , 9:19 Nieuws
231212 pvm masterplan17
DRIEHUIS / IJMUIDEN - Met de aankoop van het pand aan de Doorneberglaan 29 in IJmuiden beschikt het Pieter Vermeulen Museum sinds gisteren over een nieuwe en veel grotere locatie. Het pand was voorheen eigendom van het Apostolisch Genootschap.
Directeur Arjen Verkaik: “Nu we deze belangrijke stap hebben gezet, kunnen we onze toekomstplannen gaan realiseren. Op de nieuwe locatie komt een aantrekkelijk, volwaardig museum over natuur en milieu in Kennemerland, met veel meer ruimte dan we nu hebben. Het nieuwe Pieter Vermeulen Museum krijgt naast een wisseltentoonstelling voor kinderen een grote vaste tentoonstelling, met als thema de spanning tussen mens, natuur en economie. Dat wordt ook de rode draad door het museum.
Het nieuwe museum wordt een inspirerende publiekstrekker, voor jong en oud, voor inwoners van de regio, maar ook voor toeristen. Het wordt ook een ontmoetingsplek, met een uitgebreid programma van lezingen, seminars en activiteiten. Na de verhuizing kunnen we ook eindelijk weer onze collectie uitgebreid aan het publiek tonen. Op dit moment staat het grootste deel van onze meer dan 20.000 objecten wegens ruimtegebrek in depot.” Na de zomervakantie start het verduurzamen van het nieuwe pand. Zodra dat is voltooid, kan worden begonnen met het inrichten van de verschillende ruimtes. Daarna gaat het museum daadwerkelijk verhuizen. Het plan is om de deuren van het nieuwe Pieter Vermeulen Museum voor het publiek te openen in de tweede helft van 2025.
231212 pvm masterplan20
Steun nodig
“De financiering van de aankoop van het pand en het verduurzamen van het gebouw is rond”, aldus directeur Verkaik. “Voor de verduurzaming rekenen we wel op een subsidie van de overheid. Voor het ontwerpen en bouwen van de nieuwe vaste tentoonstelling en het inrichten van de verschillende ruimtes van het nieuwe museum zijn we nog op zoek naar sponsors. We hebben een aantal grote fondsen aangeschreven en hopen dat ook bedrijven uit de regio een bijdrage willen leveren. Voor de inrichting hebben we in totaal nog 1 miljoen euro nodig.“