‘Sterkste deelnemersveld ooit’ bij jubileumeditie Tata Steel Chess Tournament

nov 23 2022, 11:19 Nieuws
WIJK AAN ZEE – Met zowel de nummer één als de nummer twee van de wereld (respectievelijk Magnus Carlsen en Ding Liren), vijf top 10-spelers en in totaal acht top 20-spelers kent het Mastertoernooi van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament een zeer sterk deelnemersveld.
De 85e editie belooft een prachtig strijdtoneel te worden, want er is ook een aantal grote talenten aanwezig om zich te gaan meten met deze wereldtoppers. Het toernooi vindt van 13 tot en met 29 januari 2023 plaats in Wijk aan Zee.
Titelhouder Magnus Carlsen maakt voor de negentiende keer zijn opwachting. De Nederlandse topspelers Anish Giri en Jorden van Foreest zijn ook weer van de partij. Maar liefst vijf van de veertien deelnemers wonnen het Tata Steel Chess Tournament al eerder. Carlsen zelfs achtmaal en is daarmee recordhouder (2008, 2010, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019 en 2022). Aronian schreef het toernooi viermaal op zijn naam (2007, 2008, 2012 en 2014). Caruana (2020), So (2017) en Van Foreest (2021) wonnen het toernooi allen éénmaal.
De volgende grootmeesters gaan strijden om de titel:


Toptalenten vs. Wereldtop
Toernooidirecteur Jeroen van den Berg is uitermate tevreden met het sterke deelnemersveld. “Vrijwel alle topschakers van de wereld willen hier in januari deelnemen. Er wordt door ons altijd gezocht naar een perfecte mix tussen de wereldtop en aanstormend talent. Daar zijn we in mijn ogen weer goed in geslaagd. Er komen geweldige partijen aan! En dan heb ik het niet alleen over de partijen tussen de wereldtoppers onderling. Ik kijk juist ontzettend uit naar hoe de aanwezige jonge toptalenten, zoals bijvoorbeeld de zestienjarige Gukesh of de achttienjarige Abdusattorov, de strijd aan zullen gaan met de gevestigde orde.”
Strijden om de felbegeerde titel
“Dit is het sterkste deelnemersveld dat ik ooit heb gezien in Wijk aan Zee. Een buitengewoon indrukwekkende line-up”, aldus Anish Giri, de huidige nummer 7 van de wereld en ambassadeur van het toernooi. “Van andere deelnemers hoor ik hetzelfde enthousiasme. Geweldig om in januari samen te gaan strijden om de felbegeerde titel. Iedereen wil dit toernooi minimaal een keer winnen en ik denk dat alle deelnemers daar bij de aankomende editie toe in staat zijn.”
Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland: “Heel fijn dat we bij deze jubileumeditie weer een volledig toernooi kunnen organiseren. Dat betekent inclusief de populaire amateurtoernooien en mét alle bijbehorende evenementen en bijeenkomsten. Ook toeschouwers zijn gelukkig weer welkom. Dat maakt het toernooi helemaal compleet. We zijn er trots op om alle schaakliefhebbers in januari weer te ontvangen in Wijk aan Zee.”
tata steel chess tournament 2023 poster 1