Tentoonstelling ‘50 jaar kunst kopen voor de uitleen’ in Kunst Centrum Haarlem

13 jul 2021, 15:43 Nieuws
50 jaar kunstkopen tentoonstelling overzicht
Kunst kopen voor de kunstuitleen! Hoe doe je dat? In Kunst Centrum Haarlem is nu de tentoonstelling 50 jaar kunstkopen voor de uitleen te zien. In het 50-jarig bestaan heeft de kunstuitleen drie directeuren gehad met voorkeuren en favorieten. Daardoor is de collectie zo gevarieerd en is er voor elk wat wils.
Kunst uitlenen is al 50 jaar de basis van Kunst Centrum Haarlem. Kunstwerken worden direct bij de kunstenaar gekocht. Dit is belangrijk omdat de kunstuitleen daarmee de beroepspraktijk van de kunstenaar ondersteunt.
Van SBK Kennemerland naar Kunst Centrum Haarlem
In het 50-jarig bestaan van Kunst Centrum Haarlem heeft de kunstuitleen drie directeuren gehad met eigen voorkeuren en favorieten. Door de jaren heen veranderen stijlen en zijn er trends.
De focus vanJannie Sipkes, oprichtster van SBK Kennemerland en directeur van 1971 tot 1997, lag op aankopen van kunstenaars uit Haarlem en omgeving. Kunstenaars van het eerste uur zijn bijvoorbeeld: Kees Oxx, Marinus Fuit, Rob Clous, Peter van Drumpt, Helmuth van Galen en Co van Assema.
, directeur van 1997 tot 2017, veranderde de naam van de kunstuitleen in Kunst centrum Haarlem: kunst in het centrum van Haarlem. Duppen kocht vooral kunst van bevriende kunstenaars zoals Anton Heyboer, Corneille, Ada Breedveld, Eddy Posthuma de Boer, Gerard Brouwer en Jan Montyn. Duppen had ook een speciale band met India. Hij kocht werk van de Indiaase kunstenaar Shahid Parvez en samen met Mark Verdoes en Theo Koster liet hij hun werk in India produceren.In de laatste vier jaar, metaan het roer, is er bij de aankoop van kunst vooral gekeken naar de vraag vanuit het publiek. Zij kocht werk van jonge fotografen zoals Maarten Rots, Manon Hertog, Daniel Castonquay en Christina Hallstrom. Ook kocht zij wat commerciëler werk aan zoals de foto’s van Hans Pieterse en Tanneke Peetoom. En daarnaast juist minder gangbaar werk van bijvoorbeeld Celine van den Boorn, Vincent Uilenbroek en Suzanne Glerum.
50 jaar kunstkopen tentoonstelling overzicht 3
Van sommige kunstenaars is door vele jaren heen werk aangekocht. Favoriete kustenaars van de kunstleners zijn bijvoorbeeld: Peter Bes, Arthur Martin, Yvonne Zomerdijk, James Kerwin en Marcel Schellekens. Kunst Centrum Haarlem heeft bijna 6000 kunstwerken van 550 verschillende kunstenaars in huis. Iedere dag worden er kunstwerken teruggebracht en uitgeleend. Zo blijft de collectie rouleren en is er steeds wat anders te zien in de uitleen.De tentoonstelling 50 jaar kunst kopen voor de uitleen is gratis toegankelijk en te zien van 14 juli t/m 28 augustus 2021. Kunst Centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 119, 2011 GP Haarlem. Open van woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur.
50 jaar kunstkopen tentoonstelling overzicht 2