Van bunker naar bunker; nieuw programma op Haarlem105 over de oorlogsgeschiedenis van

jun 21 , 15:36 Nieuws
haarlem105 dennis kroskinski in bunker kopieren
HAARLEM / ZANDVOORT - Komende zondag, 23 juni, start een nieuw televisieprogramma op Haarlem105 over het verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het programma gaat voornamelijk over de vele bunkers, maar vertelt ook de verhalen eromheen. “Bijvoorbeeld: waarom was de NSB zo groot in Zandvoort en stonden er zoveel bunkers? Het waren er 820 in totaal”, vertelt programmamaker Dennis Kroskinski.
Het idee voor dit nieuwe programma ontstond tijdens een gesprek op de redactie van de omroep. “We kwamen erachter dat er zo ontzettend veel bunkers waren in Zandvoort. En er opende een expositie in het Zandvoorts Museum, dus dachten wij: ‘hier moeten we iets mee!'”
Kroskinski heeft zelf al langer een grote interesse in de oorlogsgeschiedenis van Nederland. Toch heeft hij ook nieuwe verhalen ontdekt. “Dat is het verhaal van de Halifax, een Engels vliegtuig dat boven Zandvoort is neergeschoten. Die wilde munitie en andere voorraad brengen voor het verzet in Ter Aar, maar het vliegtuig heeft slechts de kustlijn gehaald. Het vliegtuig is beschoten en neergestort in de Amsterdamse Waterleidingduinen. We hebben voor de serie onder meer het monument bezocht daar.”
Knipoog
De naam van het programma is een knipoog naar het televisieprogramma ‘Van Bavo naar Bavo’, waarin programmamaker Quirijn de Lang samen met Timen Lalkens de geschiedenis en verborgen plekjes in de Grote- of St. Bavokerk en de St. Bavo Kathedraal laat zien.
‘Van bunker naar bunker’ is vanaf aankomende zondag, 23 juni, elke week op zondag te zien open terug te zien via.
haarlem105 van bunker naar bunker