Vandaag 70 jaar geleden was het ‘De saaiste dag aller tijden’

11 apr 2024, 17:59 Nieuws
sepp rutz 6b pyywatvq unsplash
Unsplash - Sepp Rutz

De 11e april 1954, vandaag 70 jaar geleden, wordt wereldwijd gezien als ‘de saaiste dag aller tijden’. We kunnen zoeken wat we willen: in de media, in de geschiedenis, op zoekmachines… maar het enige wat over die dag wordt gemeld is dat er over die dag niets te melden is. En dat is op zich inmiddels vermeldenswaardig geworden.

(tekst: Wim Meijer)

Komkommertijd

In medialand heet het ´komkommertijd´. Gewoon niks te beleven. Zo´n periode dat je van narigheid niet weet waarover je moet schrijven. Maar met een beetje geluk is er altijd nog wel íets te bedenken. Hoewel, behalve dan op 11 april 1954. Dat moet echt een dag geweest zijn waarop Valium 10 nog een pepmiddel leek te zijn. Een dag waarop je maar beter niet uit je bed kon komen. Die 11e april 1954 was zelfs zo saai dat deze is uitgeroepen tot saaiste dag van de twintigste eeuw.

True Knowledge

Nu kun je je natuurlijk afvragen wat saai is. Dat is behoorlijk subjectief. Het is maar net wat je gewend bent. Herman Finkers zei ooit over het uitgaansleven in Almelo: “Een stoplicht springt op rood, een stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen!” Waarmee ik maar wil zeggen: wat in Miami of New York als saai wordt ervaren kan voor de gemiddelde Almeloër buitengewoon opwindend zijn.

Kortom: Om te bepalen wat de saaiste dag is zul je eerst het begrip ‘saai’ moeten definiëren. En dat is dus precies wat William Tunstall-Pedoe deed: Hij definieerde ‘saai’ als ‘zonder (memorabele) gebeurtenissen’. William Tunstall-Pedoe is een Brits computerspecialist en ontwikkelaar van software, afgestudeerd aan de Universiteit van Cambridge en grondlegger van de ´slimme´ zoekmachine True Knowledge, nu bekend als EVI.

300 miljoen feiten
Deze zoekmachine bevat miljoenen feiten. Dat betekent ook dat er over iedere dag uit de geschiedenis wel een behoorlijk aantal wetenswaardigheden voorhanden zijn. Dat kan variëren van bijzondere gebeurtenissen zoals feesten of rampen, tot geboorte- en overlijdensdata van beroemdheden. Ik zeg dus: Wetenswaardigheden over íedere dag! Behalve dan over 11 april 1954. Deze dag lijkt in de geschiedenis te zijn overgeslagen. Geen politieke feiten, geen legendarische sportgebeurtenissen, geen beroemde mensen die op die dag zijn geboren of overleden. Gewoon een dag die zo er tussenuit geknipt kan worden.

Micro-nieuws

Hoewel, toch, na veel zoeken komt er iets: Het schijnt dat op die dag ene Abdullah Atalar is geboren, een Turkse wetenschapper en specialist op het gebied van uitgerekend ´micro´-golven. Zonder de goede man tekort te willen doen, niet echt een gebeurtenis waarvan de aarde langzamer gaat draaien. En ja, er was nog iets: Er waren die dag verkiezingen in België. Maar ja, België… wat zal ik verder zeggen? Is dat niet het ‘Almelo van Europa’?

dull and boring
Het kan natuurlijk altijd nóg saaier zoals in Schotland in de plaats Dull met als zustergemeente Boring in Oregon (foto: Wikipedia)

There is no news

In ieder geval wordt de database van True Knowledge en de programmatuur van William Tunstall-Pedoe voldoende serieus genomen om aan de resultante de conclusie te verbinden die 11e april 1954 ook werkelijk een dag van niks was. Deze dag moet nog saaier geweest zijn dan 18 april 1930 toen de presentator van het BBC-radionieuws van half zeven ´s avonds de uitzending opende met de woorden: “Good evening. Today is Good Friday and this is the BBC Home Service. Here is the news. There is no news today” waarna er gedurende 15 minuten pianomuziek werd uitgezonden.

Dit feit bleek op zichzelf een zo opzienbarend nieuwsfeit dat het bericht wereldwijd werd overgenomen en daarmee die 18e april 1930 door True Knowledge niet meer als zijnde saai kon worden opgemerkt. Inmiddels lijkt het erop dat ditzelfde lot ook 11 april 1954 gaat treffen. Want je kunt geen nieuwssite, encyclopedie, of triviasite meer openen of 11 april 1954 komt naar voren als de ultieme ´komkommerdag´.

Typisch gevalletje van ‘Geen nieuws is ook nieuws’.