Vandaag in het Duin #25: Op zoek naar de groene specht

01 mrt , 9:53 Nieuws
groene specht rene van rossum 1 kopie
René van Rossum

Elke maand vertelt Duinbehoud over wat er die maand te zien is in de duinen. Deze maand in de rubriek 'Vandaag in het Duin’ gaan we op zoek naar de groene specht.

Vandaag de vijfentwintigste aflevering:

Op zoek naar de groen specht

De groene specht is een beetje geheimzinnige vogel. Hij is niet heel zeldzaam en opvallend gekleurd en toch zie je hem niet vaak. Maar horen kun je hem wel.

Een goede plek om de groene specht te zoeken zijn de binnenduinbossen. De beste maanden zijn maart en april. Vooral op rustige, windstille ochtenden kun je hem dan horen roepen.

Lachen!

De groene specht maakt in de broedtijd een opvallend, vrij schel ‘lachend’ geluid. Dat is de beste manier om hem te herkennen, want hij is vrij schuw en laat zich niet zo vaak zien. Check het geluid op de website van Vogelbescherming of op xeno-canto.org.

Dol op populieren

De groene specht vind je in loofbossen in de duinen en in de landgoederen op de oude duinen. Hij hakt zijn nestholte graag uit in oude populieren en abelen, bomen met vrij zacht hout. Het meest algemeen is hij in de duinen van Zuid-Holland en Zeeland. In Noord-Holland is hij schaarser en op de Waddeneilanden komt hij helemaal niet voor.

Tot de jaren negentig was de groene specht in onze omgeving een echte duinvogel. Sindsdien is hij in de duinen afgenomen, maar toegenomen in stadsparken en ander loofbos.

Groen, geel, rood

De groene specht is een echte standvogel die het hele jaar in zijn gebied blijft. Soms hoor je hem daar ook in het najaar of in de vroege winter. Als je geluk hebt zie je er één vliegen. De groene specht heeft een typische golvende vlucht waarbij de gele stuit, het onderste deel van de rug, opvalt. Als je hem tegen een boomstam of op de grond ziet zitten is zijn knalrode ‘pet’ mooi te zien.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl .