Wespen, wespen en nogeens wespen

aug 01 2022, 10:23 Nieuws
wk31wesp 1
Franke van der Laan van de stichting MEERgroen vertelt regelmatig over de flora en natuur in Heemstede en Haarlemmermeer. Wespen zouden ook dol zijn op ‘Haarlemse Muggen’ en daarom willen wij u Franke’s uitleg over wespen niet onthouden!
Wespen:
Er spoken al weer wekenlang berichten door de media dat het weer een rampjaar met wespen wordt. Dit soort berichten lijken wel elk jaar geplaatst te worden. Mogen wij daar een paar relativerende opmerkingen bij plaatsen?
Bij ‘wespen’ worden daarbij slechts 1 of 2 soorten bedoeld: De limonadewesp. Weinig mensen weten dat wespen buitengewoon nuttige en fascinerende dieren zijn en dat er maar liefst wel 10.000 soorten zijn. Voor bijna elk soort insect bestaat er wel een (sluip) wespensoort die daar zijn prooi van maakt.
Zo zit de natuur in elkaar. Wespen zijn de roofdieren (net als tijgers, vossen, roofvogels) van de insectenwereld. Zonder wespen groeit de hele natuur vol met rupsen en vliegen. Doe maar eens een experiment met rupsen van koolwitjes. Raap er 100 of 500 van de koolbladeren en kweek ze op. Je zult ontdekken dat er van de 500 stuks maar 5 een vlinder worden. De rest barst uit elkaar in de vorm van sluipwespen coconnetjes en zo gaat het met alles. Dat limonadewespen een beetje lastig kunnen zijn, hoeft nog geen drama te zijn. Moet alles wat ons als mensen een beetje in de weg zit meteen dood gemaakt worden? Niet dus. Wij beheren 60 natuurprojecten op meer dan 1.000 ha natuur en pas vandaag kwam ik de eerste twee wespennesten tegen in Meermond en wel bij het maaien met een bosmaaier. Ja logisch dat wespen niet blij zijn als je een brullend mes door hun nest jaagt. Het eerste nest beloonde deze actie met 2 steken, het tweede nest 6. Jammer. Geen probleem. 1 nachtje een beetje jeuk en warmte en de volgende dag is het weer over. Als je dit regelmatig hebt, word je niet allergisch, het is eerder zo dat je je weerstand flink opbouwt en ook tegen griep, Corona, reuma en kanker. Je word pas allergisch als je een extreem steriel leven leidt.
Wat gebeurt er al?
De zomer gaat nu pas goed beginnen. Het is al zo droog en voorlopig komt er weinig regen. De eerste helft van augustus is traditioneel de tijd om graan te oogsten in de zinderende hitte. Een voordeel van het uitblijven van regen is dat we extra lang zaden kunnen blijven verzamelen. Die zaden verslempen pas als het natte stro op de grond zakt. Verder is het veel water geven en zijn we begonnen met het maaien van het stro van de bloemenweides zodat het zaad kan vallen.
Waar kunt u in de natuur zelf aan mee doen?
Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen. Woensdagmiddag 3 augustus hebben we een bedrijf met 20 mensen op bezoek dat komt helpen met bosbeheer in het Sorghbosch Heemstede. Op vrijdagen werken we altijd in Meermond en op zaterdagen om en om in het Heemsteedse Landgoed Mariënheuvel en in het Sorghbsoch
Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]