WOB-zaak: 'Haarlem wuift zorgen hulpdiensten over veiligheid kermis weg'

jul 09 2018, 17:57 Nieuws
11127449 645536728911374 348719551071630929 o
Politie en brandweer maken zich serieuze zorgen over de veiligheid van de kermissen in Haarlem. Dat blijkt uit een verslag van een gesprek met deze hulpdiensten. Dit verslag is via een WOB-procedure boven tafel gekregen door de wijkraad Planetenwijk. In die buurt staat elk voorjaar de kermis op en rond de Zaanenlaan. "Het is onthutsend dat deze informatie is achtergehouden in een onderzoek naar de veiligheidsrisico's", meent de wijkraad.
Omwonenden roepen al jaren dat de kermis te groot wordt en dat hulpdiensten bij calamiteiten niet of te langzaam het terrein op kunnen. Zij vinden dat de gemeente hun vrees bagatelliseert. Zij vingen ook op dat de hulpdiensten hun twijfels hadden. De gemeenteraad besloot vorig jaar na klachten van de omwonenden dat de veiligheid van de kermissen eens flink tegen het licht moest worden gehouden.

Te dicht op de huizen

Er kwam een onderzoek dat die veiligheid van de kermissen op de Grote Markt en de Zaanenlaan in kaart bracht. Volgens de wijkraad is het tekenend dat het via de WOB verkregen verslag niet in dat onderzoek lijkt te zijn opgenomen. De hulpdiensten voelen zich, net als de omwonenden, niet serieus genomen door de gemeente. Dat blijkt onder meer uit het verslag van mei 2017. Ook staat erin dat politie en brandweer de attracties te dicht bij de huizen vinden staan.
Inmiddels zijn de kermissen in 2018 geweest. De buurt meldde toen een incident met een afgevallen plaat bij een attractie en kermismensen die ongezekerd de attractie in klommen. Dat gemeente gaf aan dat ze dat verkeerd hebben gezien. De buurt kan vaak geen bezwaar maken op de kermisvergunning omdat die op het laatste moment wordt gegeven. De bezwaartermijn duurt zes weken en dan is de kermis al weer weg.

Houding van de gemeente

De wijkraad: "De zorgen die wij al jaren hebben, worden door de hulpdiensten gedeeld, maar de gemeente bagatelliseert dit wederom in de begeleidende brief. Dit is tekenend voor de houding van de gemeente ten aanzien van veiligheid als het om de kermis gaat."
Coalitiepartij D66 heeft vragen gesteld na het openbaar worden van dit verslag. Raadslid Maarten Rijssenbeek wil van B en W weten waarom het bewuste verslag niet aan het door de raad gevraagde rapport is toegevoegd. Ook vraagt hij of de gemeente invloed heeft uitgeoefend om dit verslag niet aan het rapport te hechten.
Belangrijker is misschien nog dat de hulpdiensten concluderen dat in ieder geval de kermis aan de Zaanenlaan wat betreft de veiligheid niet meer houdbaar en niet beheersbaar is. "Waarom is dan toch een vergunning voor de kermis afgegeven?", wil hij van burgemeester Jos Wienen weten.
Ook wil hij duidelijk uitgelegd krijgen waarom adviezen van de hulpdiensten niet worden opgevolgd. Want de hulpdiensten voelen zich niet serieus genomen.
De gemeente is bezig antwoorden te formuleren op deze vragen. Na de zomervakantie komt dit onderwerp op de politieke agenda te staan in Haarlem.