Het LAM museum in Lisse bouwt grootste kerstmenu van Nederland

Foto: Ronald Tilleman

Het LAM museum verzamelt vanaf vandaag feestgerechten door heel het land om samen hét kerstmenu van Nederland te bouwen. ‘Als foodart museum maken we een portret van Nederland aan de hand van de lievelingsgerechten van de mensen die er wonen’, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten.

Bron LAM Museum, openingsfoto Ronald Tilleman

‘Eten is zoveel meer dan de voedingsstoffen die erin zitten, zeker met feestdagen zoals kerst. Je bent wat je eet.’

Op hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zijn onmisbare feestgerecht toevoegen, liefst met een anekdote of toelichting. De resultaten zijn voor iedereen te zien. Kunstenaar Tom Heerschop vertaalt de inzendingen tot een groots kerstkunstwerk in het LAM museum.

Dit eet Nederland dit jaar met kerst

Foodie en televisiepresentatrice Janny van der Heijden eet deze kerst de Charlotte Russe van haar moeder met roze lange vingers, actrice Anne-Marie Jung maakt Eton Mess van zelfgebakken meringues en aardbeien met slagroom (want zo lekker én goed voor de lijn), kunstenaar Koos Buster zet het liefste de kaasaardappelschotel van zijn vader op tafel. Thomas, de 11-jarige LAM-fan die in de vakanties dagelijks het museum bezoekt, gaat voor knakworstjes in croissantdeeg.

Ter voorbereiding van het project vroeg het LAM museum al een aantal ambassadeurs naar hun lievelings feestgerecht. Sietske van Zanten: ‘Het was bijzonder om te merken hoe snel en enthousiast iedereen reageerde. Het denken aan je favoriete kerstgerecht brengt herinneringen boven. Het is een nostalgische reis door jaren, plekken, geuren, geluiden en dierbare mensen.’

Bouw mee aan het kerstmenu van Nederland

Via hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zíjn gerecht toevoegen, of het nu een amuse, bij-, voor- hoofd- of nagerecht is. Een korte of langere toelichting is meer dan welkom. ‘De gerechten zijn zorgvuldig gekozen; daar zitten altijd interessante verhalen achter’, zegt Sietske van Zanten.

Het grote kerstkunstwerk

Kunstenaar Tom Heerschop verwerkt de ingezonden gerechten en anekdotes op een 6 meter lange kersttafel in het LAM museum, ommuurd door diepblauwe wanden met sterrenhemels. ‘De donkerblauwe sterrenhemels staan symbool voor de donkere dagen die we vanaf kerst achter ons laten’, zegt Tom Heerschop.

Bezoekers kunnen met Tom in gesprek en de kunstenaar live aan het werk zien.

LAM museum

Het LAM is hét foodart museum in de wereld. Via kunstwerken die te maken hebben met voedsel en consumptie laat het museum op Landgoed Keukenhof in Lisse bezoekers van alle leeftijden, met of zonder museummeters in de benen, op nieuwe manieren kijken. Sietske van Zanten: ‘Een bezoek aan het LAM is een mini-vakantie: je stapt even een andere wereld in waarin je je hoofd leeg maakt om hem vervolgens te vullen met nieuwe ideeën.’

Hieronder Kasteel Keukenhof, foto Charles Duijff Het LAM museum is in de kerstvakantie extra geopend. Voor meer informatie en tickets: lamlisse.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen