Parksessies in het groen in Haarlemmerhout afvalvrij

Foto: Gemeente Haarlem

Tot en met zaterdag 20 juli kan iedereen deze week ’s avonds terecht in de Haarlemmerhout voor de parksessies. Vier avonden lang gratis genieten van kunst, muziek en theater en dat alles afvalvrij.

(bron: Gemeente Haarlem)

Maarten Claus, projectleider van Parksessies: ‘In maart dit jaar ondertekenden we als organisatie van Parksessies het Haarlems Klimaatakkoord. Samen met het Houtfestival en Proefpark staan we voor de afspraak om vanaf 2020 geen wegwerp plastic bekers meer op Haarlemse evenementen te gebruiken.’ Als je de komende dagen op Parksessies een drankje bestelt, wordt die geschonken in een Festivalmaatje, de herbruikbare bekers die de gemeente Haarlem verhuurt aan grote en kleine evenementen. ‘Hoe meer festivals deze hard cups gebruiken, hoe duurzamer ze zijn,’ geeft Maarten aan.

Er zit groene energie in Parksessies
Tijdens Parksessies worden zoveel mogelijk duurzame maatregelen genomen. ‘We maken gebruik van de duurzame energie van Green Battery. Ons festival is van oorsprong al erg duurzaam, al was het alleen al omdat we weinig geld hadden. Dan ga je bezuinigen op bijvoorbeeld decormateriaal en stroomgebruik,’ vertelt Maarten. ‘Ook nu we een stuk groter zijn en meer middelen ter beschikking hebben, houden we datzelfde gevoel van zuinig doen vast. Onze decorstukken worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk van restmateriaal gemaakt.’

Borden naar de juisten bakken
‘Sinds 3 jaar zijn we bezig met het scheiden van afval op Parksessies. Altijd een uitdaging, die groter wordt naarmate de avond vordert. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in goede bewegwijzering richting de verschillende afvalbakken. Samen met de teams van de Groene Mug helpt dat bezoekers om afval op de juiste manier te scheiden. Bovendien kunnen we de bewegwijzering uitlenen aan andere festivals.’

Vrouw centraal
Het thema van Parksessies 2019 is feminien. Het festival laat alleen maar kunst van vrouwen zien en horen. De reden ervan is dat ook in de kunstsector de positie van de vrouw niet gelijk is aan die van de man. Met een 100% vrouwenquotum wil Parksessies dit proberen recht te trekken. Informatie over de programmering van Parksessies staat op www.parksessies.nl.

Reacties