Fingers Crossed: beeld vervangen in de Beeldengalerij aan de Dreef

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Fingers crossed is het nieuwe beeld van kunstenaar Frank Koolen in de beeldengalerij aan de Dreef. Het is geïnspireerd op de langdurige coronapandemie en vervangt een ander beeld van Koolen, Totemetot.

(bronnen: Beeldengalerij Haarlem / NH Nieuws)

De elf beelden van elf verschillende hedendaagse kunstenaars staan al sinds mei 2019 aan de Dreef en vormen het begin van een kunstroute die loopt van de Grote Markt naar de Haarlemmerhout. Om de gratis expositie interessant te houden worden regelmatig beelden vervangen. Nu was het de beurt aan Totemetot, de gekleurde totempaal van gezichten.

Beeld voor pandemie
Het nieuwe beeld Fingers Crossed is een dubbelzinnige verwijzing naar de lang durende corona pandemie. Het toont twee figuren die onderdeel zijn van een groter geheel en die troost bij elkaar lijken te zoeken. Een nabijheid die niet zonder gevaar is en die besmettelijk kan zijn.

De gekruiste vingers zijn een teken van hoop op een goede afloop, maar het is ook een symbool van stiekem liegen of niet mee doen. Een verwijzing naar het feit dat de coronaregels af en toe ook worden overtreden.

Blijft Totemetot in Haarlem?
Het nieuwe beeld vervangt Totemetot dat bij Haarlemmers zeer geliefd bleek. Het gaat terug naar de kunstenaar, maar zou het beeld in Haarlem kunnen blijven? Als een Haarlemse buurt interesse heeft om het beeld te plaatsen, wil de organisatie van de beeldengalerij graag adviseren hoe dat te realiseren.

(foto: Charles Duijff)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen