Haarlem105 start lessenseries nieuws maken voor scholieren

Foto: Haarlem105

Haarlem105 start vanaf aankomend schooljaar met workshops ‘radio maken’ voor basis- en middelbare scholen. Leerlingen leren nieuws verzamelen, nieuws lezen als een echte radio-dj, interviewen en de basis van radiotechniek. Ze maken als groep of klas een eigen programma, welke ook echt wordt uitgezonden bij Haarlem105.

Haarlem105 maakt hierbij gebruik van de beproefde workshopformules van Meerdoc, die sinds 2016 bij meerdere mediastations succesvol zijn. Basisscholen en middelbare scholen kunnen voor de workshops inschrijven via meerdoc.nl, via [email protected] of eerst meer lezen: https://haarlem105.nl/educatie/

Voor groep 7 en 8 PO: Maak Nieuws bij Haarlem105

Maak Nieuws bij Haarlem 105 is een superspannende workshop in twee delen. Deel 1: Journalist in de klas. Een ervaren journalist vertelt in de klas over nieuws maken, media-ervaringen en bereidt het praktijkdeel voor. Deel 2: de groep bezoekt de studio’s van Haarlem105 en maakt onder begeleiding een zelfgepresenteerde uitzending/podcast met jingles, bumpers en muziek.

Tijdsduur van de workshop: 2 x 1,5 uur. Maximaal 30 deelnemers per groep.

Deze workshop is ook beschikbaar in een maatwerk-variant, speciaal voor leerlingen die heel slim zijn, maar dat niet altijd kunnen laten zien. Vaak omdat ze de Nederlandse taal nog wat lastig vinden. Heel geschikt voor bijvoorbeeld Kopklassen.

Voor klassen 1 t/m 4 VO: Nieuws=Nieuws. Toch!?

Nieuws=Nieuws. Toch!? Is de dynamische, interactieve workshop rond echt nieuws, nepnieuws en cyberpesten. En het ver­band daartussen. Wordt gegeven door ervaren journalisten, mediamensen en bij het nieuws betrokken vrijwilligers van Haarlem105.
De leerlingen werken toe naar een opname van zelf geschreven en ingesproken nieuwsberichten en leren kritisch te zijn op wat ze om zich heen via (social)media zien, horen en… doen. Tijdsduur 1 x 1,5 uur. Maximaal 25 deelnemers per groep.

Burgerschapsvorming en mediawijsheid

De Meerdoc-mediaworkshops zijn ontwikkeld door mediamensen, in samenwerking met onderwijsdeskundigen en doelgroepspecialisten. Ze voldoen daardoor aan actuele educatieve inzichten t.a.v. informatieoverdracht, groepsdynamiek en samenwerken in de leeftijdscategorieën van de doelgroepen. Iedere workshop levert een bijzondere bijdrage aan burgerschapsvorming, persoonsontwikkeling en mediawijsheid. Al meer dan 1.250 leerlingen namen er aan deel, onder andere in Hoofddorp, Amsterdam en Aalsmeer.

Reacties